Redactia.ro
Home » Sport » De la gimnastă, la manichiuristă. Fosta sportivă care a ales alt drum

De la gimnastă, la manichiuristă. Fosta sportivă care a ales alt drum

Ana Progras

Ana Porgras câștiga în 2010 titlul mondial la bârnă pentru România. Doi ani mai târziu, la doar 18 ani a fost nevoită să renunțe la sportul care a consacrat-o. Accidentările frecvente au determinat-o să aleagă alt drum.

Cu ce se ocupă Ana Porgras acum

Ana Porgras a renunțat în 2012 la gimnastică, la doar 18 ani.  Accidentările tot mai dese, au determinat-o să aleagă alt drum, chiar dacă, în 2010 câștiga titlul mondial la bârnă pentru România. Fosta sportivă are în prezent 26 de ani și este manichiuristă.

„Fac tot ce ţine de unghiuţe: cu gel, semi, exclusiv pentru femei. E o pasiune. Ideea e că nu o fac pentru bani, în mod special. Este o activitate care pe mine mă calmează, mă linişteşte”, a spus fosta gimnastă, pentru Ziare.com.

Artistic Gymnastics World Championships Tokyo 2011 - Day 7

Ana Porgras s-a stabilit în Brașov

„După ce m-am lăsat, o perioadă am fost pe acolo. Sora mea era deja în Braşov şi veneam în vizită tot timpul. Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de oraşul ăsta. Mi se pare cel mai frumos oraş din Romînia”, a mai spus Ana Porgras, pentru sursa citată.

„Parcă au trecut prea repede 10 ani de când m-am retras. Mai simt dor, aşa, după concursurile de gimnastică. Asta este viaţa”, a încheiat Ana Porgras.

ana5

Scurt istoric Ana Porgras

Ana Porgras uimea lumea sportului românesc în 2012, când alegea sa se retragă din activitatea competițională cu doar cinci luni înainte de startul JO de la Londra. Era percepută drept o sportiva cu șanse la medalie la bârnă, dar și om important pentru a ajuta România în lupta pentru podiumul la echipe.

Campioana mondială la bârnă din 2010 s-a retras la doar 18 ani. 

“Simțeam că nu mai pot fizic, îmi era greu după atâtea accidentări, nu mai puteam sa merg înainte, sa o iau de la capăt”, marturisea Ana Porgras în momentul retragerii.

ana2

A fost selecționată pentru gimnastică la vârsta de patru ani, de antrenorii Agripina și Paul Gâlea. Primele performanțe sportive le‑a avut după vârsta de 12 ani, când la Campionatele Naționale ale Cluburilor Sportive Școlare a cucerit medalia de bronz la individual compus, locul II la bârnă și locul III la sol. În același an, 2006, a fost cooptată în lotul național de junioare de la Onești. Cu echipa României a cucerit medalia de argint (bronz la sol) la Jocurile Balcanice pentru juniori, de la Istanbul.

În această perioadă a devenit dublă campioană națională (paralele și bârnă), a obținut locul întâi la Campionatul Național al maeștrilor (bârnă) și s‑a clasat pe locuri fruntașe în concursurile internaționale. Anul 2008 îi aduce consacrarea definitivă. Devine campioană europeană de junioare, clasându‑se pe primul loc la bârnă și locul IV cu echipa României, iar de două luni este componentă a lotului național olimpic de senioare, de la Deva. Ana Porgras ‑ elevă a Liceului cu Program Sportiv Galați ‑ este detașată pe plan profesional la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva.

Etichete: