Redactia.ro
Home » Știri » De unde vine legenda iepurașului de Paște și cum a ajuns să fie un simbol. Este veche de sute de ani

De unde vine legenda iepurașului de Paște și cum a ajuns să fie un simbol. Este veche de sute de ani

Paștele în 2024 pică într-o dată neobișnuită. Nu s-a mai întâmplat de ani de zile

De-a lungul timpului, povestea Iepurașului de Paște a fost transmisă din generație în generație, aducând bucurie și veselie copiilor din întreaga lume. Conform acestei legende, iepurașul de Paște este cel care aduce ouăle și dulciurile în casele copiilor în noaptea de Înviere.

Povestea iepurașului de Paște

Originea acestei legende este incertă, dar se crede că iepurașul de Paște are o conexiune cu zeița fertilității Eostre, venerată în mitologia anglo-saxonă. Potrivit legendei, Eostre a transformat un iepure obișnuit într-un iepuraș magic, capabil să aducă ouă și să ofere cadouri copiilor în noaptea de Paște.

Pe lângă această legenda, iepurașul de Paște mai are și alte semnificații. De exemplu, ouăle de Paște sunt simbolul vieții și al renașterii, iar iepurașul, datorită capacității sale de a se reproduce rapid, este un simbol al fertilității și al renașterii.

Deși Biblia nu face referire la Iepurașul de Paște, tradiția populară spune că acesta a devenit cunoscut încă din secolul al XVIII-lea și este asociat cu aducerea ouălor, dulciurilor și cadourilor copiilor cuminți de Paște. În acea vreme, Iepurașul aducea ouă încondeiate în Joia Mare și ouă colorate în noaptea dinaintea Paștelui. Pentru a primi aceste daruri, copiii trebuiau să-și confecționeze singuri un coșuleț și să-l ascundă în casă sau în grădină, pentru ca Iepurașul să vină și să le umple coșulețul.

Povestea iepurașului de Paște are mai multe variante

Conform unei alte legende din trecut, se spune că într-un sat sărac din Germania, mamele obișnuiau să ascundă ouă vopsite în pădure și îi invitau pe cei mici să le caute. Într-o zi, copiii au fost surprinși să vadă că din coșul cu ouă a ieșit un iepuraș, iar de atunci s-a răspândit obiceiul că Iepurașul de Paște aduce aceste ouă special pentru a fi găsite de către cei mici și a le oferi un motiv de bucurie.

În prezent, tradiția Iepurașului de Paște este prezentă în aproape toată lumea, cu mici diferențe de la o țară la alta. Cu toate acestea, există și locuri unde alte animale sunt cele care aduc ouăle de Paște. De exemplu, în Elveția, cucii sunt considerați aducătorii de ouă colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, copiii cred în vulpița de Paște.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: