Redactia.ro
Home » Știri » Decizia Patriarhiei legată de taxa de înmormântare. Anunțul oficial despre preoții care cer bani pentru nunți și ceremonii funerare

Decizia Patriarhiei legată de taxa de înmormântare. Anunțul oficial despre preoții care cer bani pentru nunți și ceremonii funerare

Taxa de înmormântare a fost subiectul unor clarificări din partea Patriarhiei Române, după ce au apărut informații în spațiul public privind presupusa cerere de bani din partea preoților pentru serviciile religioase. În România, se vehiculează ideea unei taxe de înmormântare? Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a precizat că „nu există nicio taxă de înmormântare”. Au existat speculații recente că preoții ar solicita bani pentru slujbele religioase, cum ar fi înmormântările sau căsătoriile.

Conform Bisericii, credincioșii pot raporta astfel de situații direct la Patriarhia Română.

Majoritatea românilor sunt tentați să creadă că este obligatoriu să ofere bani preoților pentru serviciile legate de căsătorie sau înmormântare, în special că tarifele pentru aceste servicii sunt adesea afișate în parohiile din întreaga țară.

Unde poti face sesizare în cazul preoților care cer bani

În realitate, oamenii nu sunt obligați să facă nicio plată. Contribuțiile financiare pentru biserică sunt considerate donații voluntare pe care enoriașii le pot face. În schimbul acestora, ei ar trebui să primească o chitanță conform legislației fiscale.

De asemenea, preoții care cer bani pentru serviciile legate de cununii sau înmormântări pot fi sancționați de către Biserica Ortodoxă Română.

Sancțiunile pot varia de la avertismente simple până la verificări periodice sau chiar relocări disciplinare din parohie. În cazurile extreme, preotul poate fi caterisit.

Credincioșii au posibilitatea să semnaleze astfel de situații direct la Patriarhia Română, utilizând adresa de e-mail special dedicată sesizărilor din partea enoriașilor. Recent, Vasile Bănescu a făcut o declarație fermă pentru a respinge ceea ce el consideră „aberații cu aer jurnalistic” legate de presupusele taxe percepute de către preoți în cadrul ceremoniilor religioase, în special în cazul înmormântărilor și căsătoriilor.

Declarația a fost făcută în contextul unor știri apărute în mass-media care sugerau că preoții ar putea fi destituiți din funcție dacă cer bani pentru serviciile religioase. Bănescu a subliniat că aceste informații au fost prezentate într-un mod distorsionat, ignorându-se contextul real.

El a explicat că, în urma unor cazuri rare în care oficierea slujbelor funerare a fost condiționată de plata unei sume, Patriarhia Română a emis deja în 2017 o hotărâre sinodală care interzice această practică.

Conform acestei hotărâri, preoții nu au voie să condiționeze oficierea unei slujbe de plata vreunei taxe. Hotărârea este valabilă în special în cazul familiilor nevoiașe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: