Louis de Funès, unul dintre cei mai renumiți actori de comedie din istoria cinematografiei, a trăit o viață plină de încercări și sacrificii înainte de a cunoaște adevăratul succes. Deși a devenit faimos abia la vârsta de 50 de ani, cariera sa strălucită și moștenirea artistică pe care a lăsat-o au făcut din el un simbol al umorului franțuzesc.
Drama actorului care a trăit în sărăcie
Născut pe 31 iulie 1914, într-o suburbie a Parisului, Louis Germain David de Funès de Galarza a avut o copilărie marcată de dificultăți. Părinții săi, Carlos Luis de Funès de Galarza, avocat devenit bijutier, și Leonor Soto Reguera, proveneau din nobilimea spaniolă, dar au emigrat în Franța din cauza conflictelor familiale. Deși a avut o educație aristocratică, Louis nu s-a supus normelor impuse de familie. A renunțat la școală, alegând să își urmeze pasiunea pentru muzică. În anii ’30, el cânta la pian în barurile din Pigalle, un cartier cunoscut pentru cabaretele sale. Deși nu avea studii formale în muzică, talentul său și urechea muzicală desăvârșită l-au ajutat să se descurce în această perioadă dificilă din viața sa.
Viața personală a lui Louis de Funès a fost la fel de tumultuoasă ca și cariera sa. Prima sa căsătorie, cu Germaine Louise Elodie Carroyer, a avut loc în 1936, iar cei doi au avut un fiu, Daniel. Cu toate acestea, căsătoria nu a durat, cei doi divorțând în 1942. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Louis a întâlnit-o pe Jeanne Augustine Barthélémy de Maupassant, o secretară care era, de fapt, strănepoata celebrului scriitor Guy de Maupassant. În 1943, cei doi s-au căsătorit, având împreună doi fii. Această căsătorie a adus o oarecare stabilitate în viața actorului, care, până atunci, trecuse prin multe greutăți.
Deși a studiat un an la școala de actorie Simon din Paris, primele sale roluri pe scenă nu i-au adus recunoașterea dorită. Cu toate acestea, Louis de Funès nu a renunțat. Debutul său în cinematografie a avut loc în 1945, la vârsta de 31 de ani, iar de atunci a continuat să joace în numeroase filme și piese de teatru, acumulând peste 130 de roluri pe marele ecran și peste 100 pe scenă.
Cariera sa în teatru nu a fost una plină de succes la început
Primele succese ale lui de Funès în cinematografie au venit cu comediile „Ah! Les belles bacchantes” și „Le Mouton à cinq pattes” („Mielul cu cinci picioare”). Ascensiunea sa rapidă în industria filmului se datorează și colaborării cu regizorul Sacha Guitry, care, impresionat de talentul și expresivitatea actorului, l-a distribuit în mai multe roluri secundare. Filme precum „Nevastă-mea e formidabilă”, „Necunoscuta din taxi” și „Căpitanul Fracasse” au ajutat la consolidarea reputației sale ca unul dintre cei mai buni actori de comedie.
Apogeul carierei sale a fost atins odată cu seria de filme „Jandarmul din Saint-Tropez”, care i-a adus recunoaștere internațională. Personajul său, Ludovic Cruchot, a devenit un simbol al comediei franțuzești, iar filmele din această serie, inclusiv „Jandarmul la New York” și „Jandarmul și extratereștrii”, au atras milioane de spectatori în cinematografe. De asemenea, Louis de Funès a avut un succes enorm și cu trilogia „Fantômas”, în care a jucat alături de Jean Marais.
În anii ’60 și ’70, Louis de Funès a fost regele box-office-ului în Franța. Filmele sale au atras peste 150 de milioane de spectatori, iar șarmul său cinematografic l-a făcut iubit de publicul din întreaga lume. Cu toate acestea, succesul său nu a venit fără critici. Presa franceză l-a descris adesea ca fiind extrem de zgârcit, o trăsătură pe care se presupune că a dobândit-o din cauza falimentului tatălui său. Se spune că, de teamă să nu piardă totul, Louis obișnuia să plătească taxiurile cu cecuri, sperând că șoferii nu le vor încasa datorită notorietății sale.
Deși cariera sa a fost una strălucită, Louis de Funès a avut parte și de numeroase probleme de sănătate, în special spre sfârșitul vieții
Rolurile sale intense și programul încărcat de filmări au avut un impact negativ asupra sănătății sale, mai ales asupra inimii. În 1982, după ce a terminat filmările pentru ultimul film din seria „Jandarmii”, Louis a suferit un atac de cord urmat de o comoție cerebrală. Din păcate, aceste probleme de sănătate l-au împiedicat să se bucure de succesul pe care l-a cunoscut la finalul carierei sale.
Louis de Funès a murit pe 27 ianuarie 1983, la Nantes, la vârsta de 68 de ani. A fost înmormântat în cimitirul din Clermont, unde un monument ridicat în memoria sa continuă să atragă fanii și admiratorii. Deși a trăit în sărăcie până la vârsta de 50 de ani, Louis de Funès a devenit un simbol al comediei mondiale, lăsând în urmă o moștenire artistică de necontestat.