Redactia.ro
Home » Știri » Dezastru în Libia. Inundații în mijlocul deșertului. Furtuna a curmat viața a aproape 20.000 de oameni

Dezastru în Libia. Inundații în mijlocul deșertului. Furtuna a curmat viața a aproape 20.000 de oameni

inundatii libia

Tregedie din Libia. Furtuna din Libia s-a transformat într-un adevărat dezastru care a produs mii de decese. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Iată detaliile!

Inundații în mijlocul deșertului. Furtuna din Libia a ucis aproape 20.000 de oameni

Pe coasta de nord-est a Libiei, duminică, a avut loc o furtună deosebit de puternică. În urma acesteia, două baraje s-au prăbușit în zona de amonte a orașului portuar Derna, rezultând inundații devastatoare, cu un număr semnificativ de persoane decedate, conform declarațiilor autorităților locale.

Cu toate acestea, există estimări care indică un număr potențial de decese de până la 20.000. Momentan, bilanțul final nu a fost comunicat și nu pare să fie făcut public în viitorul apropiat. Evenimentele tragice din Derna oferă un exemplu concret al modului în care factori precum condițiile meteorologice, geografia zonei și infrastructura construită de oameni pot transforma o furtună aparent obișnuită într-un dezastru de proporții, conform experților.

„Inundațiile sunt cel mai dăunător risc natural în ceea ce privește distrugerea proprietății și pierderile de vieți omenești”, a explicat pentru New York Times Katharine Mach, profesoară de știință și politică de mediu la Universitatea din Miami. Cu toate acestea, riscurile și consecințele pot fi extrem de variabile, iar o serie complexă de factori influențează impactul inundațiilor într-o anumită regiune, a afirmat aceasta. Unul dintre factori este reprezentat de mediul natural.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

În acest sens, trebuie menționat că Libia are un climat predominant arid și, în mod obișnuit, se confruntă rar cu asemenea cantități mari de precipitații. Dar, din cauza schimbărilor climatice care au loc „suntem fără echivoc în circumstanțe în care precipitațiile sunt mai intense”, subliniază specialiștii.

În cursul săptămânii trecute, regiunile Greciei și Turciei au fost afectate de inundații extreme cauzate de aceeași furtună mediteraneană. Perspectivele viitoare par a se înrăutăți și mai mult. Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice prognozează că furtunile mediteraneene, precum cea care a afectat Libia, ar putea deveni mai rare în viitor, însă cele care se vor forma vor fi caracterizate de o intensitate sporită și extremă, putând să cauzeze pagube materiale însemnate și decesul a mii de oameni.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: