Ciclonul Boris a lovit România cu o forță nemaivăzută în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, lăsând în urmă un peisaj apocaliptic în mai multe județe din Moldova. Localități întregi din Galați, Vaslui, Bacău și Iași au fost grav afectate de viitura care a distrus case, gospodării și infrastructură, forțând mii de oameni să își părăsească locuințele.
Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că în unele zone nivelul apei a atins chiar și doi metri, un scenariu înfricoșător care a transformat viețile multor familii peste noapte.
Case distruse și familii evacuate
Inundațiile au lăsat mii de familii pe drumuri, provocând pagube materiale uriașe și răvășind comunități întregi. Patru persoane și-au pierdut viața în urma potopului, iar peste 270 de oameni au fost evacuați în ultimul moment pentru a fi salvați din calea furiei apelor. Mulți alții au devenit sinistrați, fără să mai poată reveni în casele lor distruse. În efortul de a-i ajuta, autoritățile au trimis zeci de locuințe modulare și sute de tone de alimente către zonele calamitate.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a confirmat decesul a 4 persoane în urma inundațiilor din Galați. Inițial, autoritățile au raportat 5 victime, dar ulterior au revenit asupra bilanțului. În zonele afectate, MAI a trimis bărci și elicoptere, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a mobilizat toate resursele pentru a face față situației. Inundațiile au lovit județele Argeș, Bacău, Iași, Neamț, Galați și Vaslui, unde 5.000 de locuințe au fost afectate și 160 de persoane evacuate. Predoiu a menționat că 95 de persoane au fost salvate din situații critice, majoritatea fiind din Galați.
Situația este dramatică în special în localitățile din județul Galați, precum Pechea, Codalbi și Slobozia Conachi, unde inundațiile au afectat 12 localități. La rândul lor, zece localități din județul Vaslui au suferit distrugeri semnificative. În total, peste 15.000 de persoane au fost afectate de dezastrul provocat de ciclonul Boris. Cristian Popa, jurnalist Euronews, a relatat de la fața locului că oamenii încearcă să scoată apa din gospodării, iar forțele de ordine au lucrat neîncetat pentru a-i ajuta pe cei în nevoie.
Cantitățile uriașe de apă, care în unele locuri au depășit 178 de litri pe metru pătrat, au distrus drumuri și au dislocat poduri
La fața locului s-au deplasat Raed Arafat, directorul DSU, împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Mediului, Mircea Fechet și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a coordona eforturile de salvare și a evalua situația.
Cristian Popa, jurnalist Euronews: „Sunt pagube materale uriașe, care ar trebui să fie evaluate în perioada următoare. Meteorologii spuneau că avertizările sunt în vigoare până spre amiază, există în continuare risc de inundații. Oamenii au primit și pe timpul nopții mesaje RO-Alert, să meargă spre locuri sigure. A fost trimis și un elicopter Black Hawk de la București, care a survolat și pe timpul nopții și autoritățile au monitorizat nivelul apei.
Au fost deblocate fonduri, vorbim de peste 400 de tone de alimente și apă, care au plecat încă din timpul nopții către zonele sinistrate. Pe de altă parte, pe timpul nopții, salvatorii au ridicat corturi și alte structuri ușoare pentru adăposturi. Unii oameni nu se mai pot întoarce în locuințele lor, pentru că o bună parte din aceste locuințe sunt foarte afectate și unii spuneau că cel mai probabil vor trebui dărâmate casele.
Există o mare supărare pentru oamenii de aici, pentru că, în 2013, aici au fost inundații foarte mari, nivelul apelor a crescut ca și acum, dar oamenii spuneau că acest scenariu nu se va mai repeta. Dar acum oamenii spuneau că, în această perioadă de 11 ani, au așteptat ca autoritățile să investească în zonîă, să găsească soluții tehnice în așa fel încât un astfel de scenariu să nu se mai întâmple. Dar ei trec din nou prin același film.
Unii se întreabă dacă nu cumva ar trebui să plece din zonă. Dar semnalau că nu au fost făcute decolmatările necesare, astfel încât cursul apei să nu mai afecteze zonele cu locuințe. Și spuneau că măcar de această dată aceste inundații să fie un semnal de alarmă și autoritățile să vină cu proiecte și investiții, pentru ca locuitorii să nu mai treacă prin așa ceva. Unii spuneau că apa a ajuns și la doi metri în unele locuri și de un interval scurt în care nivelul a cres
Meteorologii spuneau că au fost precipitații similare cantității care se acumulează în acest loc în trei luni. Mulți dintre oameni spuneau că au plecat în ultima clipă, cu mâinile goale, iar alții spuneau că au avut timp să-și mai recupereze măcar actele. Cei mai mulți au apelat la soluții de urgență, s-au urcat pe acoperișurile caselor și i-au așteptat pe salvatori.”