Redactia.ro
Home » Monden » Doliu în lumea filmului. Actorul Ian Holm, Bilbo din Stăpânul Inelelor, s-a stins din viață

Doliu în lumea filmului. Actorul Ian Holm, Bilbo din Stăpânul Inelelor, s-a stins din viață

Ian Holm

Actorul Ian Holm, cel care l-a interpretat pe Bilbo Baggins în trilogia Stăpânul Inelelor și în Hobbitul, a murit la vârsta de 88 de ani, la Londra. Vestea morții a fost confirmată de agentul său.

Ian Holm, versatilul actor care a jucat o varietate de roluri, de la androizi până la hobbitul in Stăpânul Inelelor, a murit la Londra la 88 de ani, a confirmat agentul său pentru The Guardian.

„Cu mare tristețe, anunțăm că actorul Sir Ian Holm a murit în această dimineață la vârsta de 88 de ani”, a anunțat agentul. „A murit liniștit în spital, vegheat de familia lui”, se mai spune în comunicatul are precizează că actorul suferea de o afecțiune provoată de Parkinson. „A fost încântător, amabil și talentatși îi vim simți lipsa”.

Ian Holm s-a născut în anul 1931 în Essex, unde tatăl său lucra la spitalului de psihiatrie West Ham Corporation. S-a îndrăgostit de actorie la o vârstă fragedă și a plecat de la Rada în Londra, la teatrul Memorial Shakespeare din Stratford, unde a rămas până în 1960.

A fost un actor remarcabil

Holm a câștigat un premiu Bafta și a fost nominalizat la Oscar, pentru rolul său de antrenor de atletism în filmul Chariots of Fire din 1981. Sir Ian Holm a jucat în trilogia Stăpânul Inelelor, unde a interpretat rolul hobbit-ului Bilbo Baggins, dar şi în producţia SF Alien. Odată cu distribuirea în rolul androidului Ash din „Alien” al lui Ridley Scott, a devenit cunoscut la nivel internaţional. A urmat rolul Sam Mussabini, antrenorul din „Chariots of Fire”.

A fost Napoleon în „Time Bandits” al lui Terry Gilliam, Lewis Carroll în „Dreamchild”, şi părintele Cornelius în „The Fifth Element” al lui Luc Besson, dar şi Polonius în „Hamlet” al lui Franco Zeffirelli. A fost ales să joace rolul Bilbo în două dintre cele trei lungmetraje „The Lord of the Rings”, regizate de Peter Jackson, dar şi în două dintre filmele „Hobbit”.

Ian Holm a fost şi un remarcabil actor de teatru, care în 1965 a primit premiul Evening Standard pentru prestaţia din Henric V. A fost căsătorit de patru ori și a avut cinci copii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: