Redactia.ro
Home » Știri » Doliu la Casa Regală. A murit fiul ultimului rege! (VIDEO)

Doliu la Casa Regală. A murit fiul ultimului rege! (VIDEO)

lumanare doliu

Este doliu la Casa Regală. A murit fiul ultimului rege. Ar fi împlinit 87 de ani pe 12 februarie. Se pare că locul şi data funeraliilor vor fi anunţate cât mai curând posibil.

Vittorio Emanuele di Savoia, fiul ultimului rege al Italiei, Umberto al II-lea, a decedat sâmbătă dimineaţă.

A murit înconjurat de familie

„La ora 07.05 în această dimineaţă, 3 februarie 2024, alteţa sa regală Vittorio Emanuele, duce de Savoia şi principe de Napoli, a încetat din viaţă în linişte la Geneva, înconjurat de familie”, a transmis Casa de Savoia într-un comunicat.

El era şeful Casei de Savoia, care a condus Italia de la unificarea din 1861 până în 1946, când italienii au votat prin referendum abolirea monarhiei şi crearea Republicii italiene.

Cine a fost Vittorio Emanuele?

Vittorio Emanuele a părăsit Italia la vârsta de 9 ani, alungat împreună cu toţi descendenţii de sex masculin ai casei regale prin Constituţia din 1946 pentru a sancţiona colaborarea bunicului său, Victor Emanuel al III-lea, cu regimul fascist şi semnarea legilor rasiale.

A putut reveni pe teritoriul Italiei de-abia în decembrie 2002, după ce parlamentul a abolit interdicţia impusă moştenitorilor de sex masculin ai familiei regale

De menţionat că familia regelui a fost detestată de mulţi italieni pentru colaborarea cu dictatorul fascist Benito Mussolini înaintea şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi pentru fuga de la Roma în 1943 pentru a evita armata germană.

Implicat în mai multe scandaluri

Vittorio Emanuele di Savoia a fost în centrul mai multor scandaluri. În anii 1970, a fost anchetat pentru trafic internațional de arme în unele țări din Orientul Mijlociu aflate sub embargo. Ancheta s-a încheiat cu o demitere.

Vittorio Emanuele era un intermediar de afaceri în numele companiei Agusta și, datorită prieteniei sale cu șahul Persiei Reza Pahlavi, a fost implicat în acei ani în cumpărarea și vânzarea de elicoptere între Italia, Iran și alte țări arabe, consform adevarul.ro.

La fel ca multe personalități ale clasei conducătoare italiene, Vittorio Emanuele era membru al lojei masonice P2 a lui Licio Gelli, cu 1.621 de membri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: