Redactia.ro
Home » Știri » Doliu național în Liban și Siria. Când vor avea loc funeraliile președintelui iranian Ebrahim Raisi, decedat în accidentul de elicopter

Doliu național în Liban și Siria. Când vor avea loc funeraliile președintelui iranian Ebrahim Raisi, decedat în accidentul de elicopter

Ebrahim Raisi. Sursă foto: X/@RNacional_News

Funeraliile președintelui iranian Ebrahim Raisi, care a murit duminică într-un tragic accident de elicopter, vor începe marți, 21 mai, în orașul Tabriz, situat în nord-vestul Iranului. Informația a fost anunțată luni, 20 mai, de agenția de presă oficială Irna, relatează AFP.

Detalii despre ceremonia funerară

„Ceremonia funerară a preşedintelui” şi a celor care îl însoţeau va avea loc „mâine, marţi, la ora 09:30 (06:00 GMT) în Tabriz”, iar „corpurile vor fi apoi transferate la Teheran” pentru continuarea ceremoniilor, a precizat Irna, citându-l pe ministrul de interne, Ahmad Vahidi”, a precizat ministrul de interne, Ahmad Vahidi, citat de Irna. După ceremonie, corpurile vor fi transportate la Teheran pentru continuarea ceremoniilor de înmormântare.

Media de stat iraniană a confirmat anterior decesul tuturor celor nouă persoane aflate la bordul elicopterului, inclusiv al președintelui Ebrahim Raisi și al ministrului de externe, Hossein Amirabdollahian. Accidentul s-a produs duminică, 19 mai, în timp ce delegația se întorcea de la o întâlnire cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev.

Doliu național în Liban și Siria

Libanul și Siria au anunțat luni, 20 mai, că vor decreta trei zile de doliu național în memoria președintelui iranian și a ministrului de externe, care și-au pierdut viața în accidentul de elicopter produs lângă granița cu Azerbaidjanul. Iranul are o influență semnificativă în ambele țări, oferind sprijin militar și financiar puternicului Hezbollah în Liban și susținând guvernul sirian și forțele de securitate în războiul de peste un deceniu din Siria.

„Nu pot să vă spun cât de rău îmi pare pentru acest incident. Mai ales că ministrul de externe (iranian) devenise un prieten”, a declarat luni, 20 mai, ministrul de externe libanez, Abdallah Bou Habib, pentru jurnalişti.

Moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului de externe, Hossein Amirabdollahian, reprezintă o pierdere semnificativă pentru Iran și pentru relațiile internaționale ale țării. Funeraliile de stat vor aduce împreună lideri și oficiali din întreaga lume, care vor veni să își exprime condoleanțele și să onoreze memoria celor decedați.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, „nu mai deține puterea absolută în țară”, iar dacă poporul va vota pentru un președinte mai moderat, acesta va fi obligat să accepte rezultatul votului. Declarația a fost făcută pentru Știrile PRO TV de Ioana Constantin-Bercean, expert în Relații Internaționale, cu studii aprofundate în problematica Orientului Mijlociu și, în special, a Iranului.

Alegerile anticipate din Iran ar urma să aibă loc în cel mult 50 de zile, după tragicul accident de elicopter în care președintele Ebrahim Raisi și-a pierdut viața.  Un posibil candidat cu șanse reale ar fi actualul președinte al Parlamentului și fost primar al Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf.

Autoritatea liderului suprem, Ali Khamenei

Cosmin Stan a întrebat-o pe Ioana Constantin-Bercean despre ceea ce crede că se va întâmpla în continuare și care ar fi scenariul cel mai probabil. Ea a explicat că, pe termen scurt, nu putem vorbi de o schimbare majoră, dar nu exclude posibilitatea apariției unor mișcări de stradă, care ar putea fi semi sau pseudo-revoluții.

„Populația cred că va ieși la vot. Dacă, cumva, pe această viitoare viitoare listă de candidaturi se va regăsi, din întâmplare – sau din vreo schimbare, sau poate din cauza timpului foarte scurt -, un personaj mai moderat, atunci populația s-ar putea să iasă la vot, la fel cum a făcut-o și în anii 90, când l-au ales pe Muhammad Khatami, care a fost o „lebădă neagră” pentru regimul de la acea vreme. Există și această posibilitate, dar este destul de redusă.

În schimb, cele mai mari șanse sunt să existe o continuitate a fostei administrații prezidențiale, pentru că vicepreședintele, de fapt, face parte din aceeași clasă conservatoare”, a declarat Ioana Constantin-Bercean.

Puterea liderului suprem în prezent

În ceea ce privește puterea liderului suprem, Ioana Constantin-Bercean a menționat că autoritatea lui Ali Khamenei a fost știrbită de-a lungul timpului de figuri proeminente politice sau militare, precum Ali Akbar Rafsanjani, Qasem Soleimani și Hassan Rohani. Ea a subliniat că Ali Khamenei nu mai deține aceeași putere absolută pe care o avea în anii 90 sau la începutul anilor 2000.

„Autoritatea sa a fost știrbită pe rând de Rafsanjani, de Qasem Soleimani, de Hassan Rohani. Deci au fost niște figuri proeminente politice sau militare care, sub o formă sau alta, au luat anumite decizii care au venit pe contrasens cu cele ale liderului suprem. Dar în același timp au fost destul de persuasive în a-l convinge pe Ali Khamenei că aceea este calea de urmat”, a explicat Ioana Constantin-Bercean.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: