Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, președintele american Donald Trump a declarat că ajungerea la un acord de pace între Ucraina și Rusia ar putea fi imposibilă din cauza urii profunde dintre cele două părți. El a recunoscut că, în ciuda eforturilor sale de mediere, există obstacole semnificative în calea unei înțelegeri durabile. Trump a menționat că, deși a existat un moment în care a fost aproape să renunțe la rolul de mediator, lucrurile pozitive care s-au întâmplat ulterior l-au determinat să continue să caute o soluție. Totuși, el a subliniat că, în prezent, perspectiva unui acord de pace pare din ce în ce mai îndepărtată.
Donald Trump, anunț final despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina
În același timp, situația pe teren din estul Ucrainei continuă să se deterioreze. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, Rusia a efectuat peste 200 de atacuri într-o singură zi, concentrându-se în special în jurul orașului strategic Pokrovsk din regiunea Donețk. Forțele ucrainene au raportat că au respins 70 de atacuri în timpul zilei de duminică, iar alte 12 atacuri erau în desfășurare. Pokrovsk servește drept un nod de transport cheie, iar forțele ruse se apropie de el dinspre est, sud și sud-vest. Informațiile nu au putut fi deocamdată verificate din surse independente.
„Ei bine, va veni un moment când voi spune: Bine, continuă. Continuă să fii prost și continuă să lupți. Poate că nu este posibil să se facă (un acord – n.r.). Există o ură imensă, ca să înțelegeți, între acești doi oameni [Zelenski și Putin – n.r.] și, știți, între unii dintre soldați, sincer. Între generali. Au luptat din greu timp de trei ani. Dar cred că avem șanse foarte mari să reușim”, a spus Trump.
Putin vrea să utilizeze armele nucleare
În acest context, președintele rus Vladimir Putin a abordat posibilitatea utilizării armelor nucleare în cadrul unui interviu difuzat la televiziunea de stat. El a declarat că speră să nu fie nevoie să recurgă la arme nucleare, dar nu a exclus complet această opțiune, mai ales în cazul unor atacuri asupra teritoriului rus.
Putin a subliniat că Rusia are capacitatea de a-și atinge obiectivele fără a utiliza arme nucleare și a sugerat că „concluzia logică” a războiului va fi favorabilă Rusiei. Aceste declarații vin în contextul în care Rusia a revizuit în 2024 doctrina sa nucleară, extinzând condițiile pentru un posibil atac nuclear. În ciuda acestor amenințări, Putin a reafirmat angajamentul de a continua războiul până când obiectivele Rusiei vor fi atinse, respingând propunerile de încetare a focului din partea SUA și menționând că Rusia dispune de resursele necesare pentru a-și îndeplini scopurile.
În fața acestei situații complexe, comunitatea internațională se confruntă cu provocări majore în încercarea de a media un acord de pace. În timp ce președintele Trump și alți lideri internaționali continuă să caute soluții diplomatice, realitățile de pe teren și atitudinile ferme ale liderilor celor două țări fac ca perspectiva unui acord de pace să fie incertă. În acest context, viitorul regiunii și al relațiilor internaționale rămâne extrem de incert.