Redactia.ro
Home » Știri » Drumul de la ciobăniță, la Ministrul Educației! Cum a ajuns Najat Belkacem prima femeie Ministru în Guvernul Franței

Drumul de la ciobăniță, la Ministrul Educației! Cum a ajuns Najat Belkacem prima femeie Ministru în Guvernul Franței

GALERIE FOTO (4)

La doar 37 de ani, Najat Belkacem devenea Ministrul Educaţiei din Franţa, prima femeie și cea mai tânără persoană care a deţinut vreodată această funcţie pe scena politică din Franța. Acum, la 44 de ani, este una dintre cele mai influente femei din Franța. Însă povestea din spatele uneia dintre cele mai puternice femei din Franța este extrem de impresionantă. 

Născută pe 4 octombrie 1977, într-o comunitate africană din regiunea Rif, Maroc, Najat Belkacem este cel de al doilea copil din cei 7 fraţi din familie.
De mici, Najat şi sora sa mai mare, Fatiha au rămas în grija bunicilor şi a mamei sale. Asta după ce tatăl lor a fost nevoit să emigreze în Franţa, ca muncitor în construcţie. Așa reușea să își întreţină familia.

Drumul de la ciobăniță, la Ministrul Educației! Cum a ajuns Najat Belkacem prima femeie Ministru în Guvernul Franței

A crescut într-o casă făcă curent electric, iar în fiecare zi fetiţa trebuia să-și ajute bunicul să îngrijească de caprele.

,,Din copilăria mea, reţin doar amintirile frumoase, nu mă aflu într-o stare de revanşă socială’’, a mărturisit Najat Belkacem într-un interviu oferit pentru revista Pont.

Alături de mama și sora sa mai mare, se mută în Franța în 1982, acolo unde era deja tatăl ei. Najat avea doar 5 ani și și-a continuat copilăria pe străzile cu ,,blocuri triste’’ din orăşelul Abbeville. A început cursurile la şcoala din Amiens, apoi colegiul César-Franck.

Dar familia reunită în Franța s-a destrămat curând. Părinţii lui Najat s-au despărțit din cauza unor presupuse episoade violente ale tatălui. Dar despărțirea părinților lui Najat a rămas un subiect lăsat departe de ochii celor curioși.

Najat a adorat din totdeauna cărţile, așa că bibiliotecă i-a devenit o a doua casă. Eleva „brillantissime”, aşa cum era cunoscută, a realizat repede care este rolul învăţăturii în existenţa sa.

Belkacem obţine dilploma de BAC în domeniul social şi economic în 1995, iar la 18 ani dobândeşte cetăţenia franceză. Obține diplomă în drept la Universitatea din Picardie și continuă cu studiile la Institutul de Studii Politice din Paris, apoi la Sciences Po. Acolo, pe holurile bibliotecii, îl cunoaşte pe colegul Boris Vallaud, cel care îi devine soț în anul 2005 avea să-i devină soţ.

Cum ajunge Najat Belkacem ministrul Educației

Cât despre costurile studiilor, se știe că Najat şi-a plătit singură studiile la Paris, din munca de asistent juridic și parlamentar. A debutat ca avocat. Apoi din 2004 până în 2006, Najat Belkacem a fost consilier regional la Rhone-Alpes şi presedinte al comisiei de cultură. Ajunge apoi consilier municipal La Lyon, între 2004 și 2008. După va ocupa funcția de consilier general la Rhone, între 2008-2012.

Între 2012 şi 2014, Najat Belkacem a fost Ministrul pentru Drepturile Femeilor, al Tineretului și a Sportului. Tot în această perioadă, ea a fost numită purtătoare de cuvânt a guvernului, în cabinetul preşedintelui francez Francois Hollande.

Najat Belkacem este numită în 2014 în funcţia de Ministrul Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franţa.

„Viața mea este asemănătoare multor femei tinere. Femei, care, ca şi mine, au ales să facă studii pentru a-și exercita pe deplin o profesie, să fie independente și să acceadă cu destulă responsabilitate ca să schimbe societatea, să o facă mai corectă, mai solidară, mai fericită’’, afirmă Najat Vallaud-Belkacem.

Najat Vallaud-Belkacem şi Boris Vallaud sunt părinții a doi copii gemeni, băiat şi fată, Louis-Adel si Nour-Chloé, născuţi în 2008.

Soţul lui Najat Belkacem, a deţinut mai multe funcţii importante în stat, a fost chiar și Secretar general adjunct al președinției Republicii Franceze.

Najat Belkacem: „Mi-e rușine, dar trebuie să recunosc că nu am avut ocazia să-i însoțesc pe copii la şcoală”

Najat Belkacem recunoaşte că petrece prea puţin timp cu copiii şi familia.

,,Trebuie să găseşti o coordonare bună între viața personală și profesională. Sunt o norocosă să am un soț foarte înțelegător şi foarte implicat pentru copiii noștri’’, mărturiseşte Najat.

Boris Vallaud este omul fără de care Najat Belkacem nu îşi imaginează existenţa sa.

,,El este numărul 1 acasă. Din fericire, între noi există un sprijin şi ajutor reciproc. Uneori este cel care are nevoie de mine, iar alteori eu sunt aceea”, adaugă Najat.

,,Mi-e rușine, dar trebuie să recunosc că nu am avut încă ocazia să-i însoțesc pe copii la şcoală. Știu cum stau lucrurile la o vârstă fragedă ca aceasta, dar, pentru moment, tatăl lor are grijă de şcoală şi să facă împreună temele cu copiii. Trebuie să-ţi alegi bine soțul, este adevărat, de o importanţă crucială. În fine, acesta este lucrul care te face fericită sau tristă!”, mărturisea Najat Belkacem pentru revista Eller în 2014.

Najat Vallaud-Belkacem a fost întotdeauna foarte implicată în lupta pentru drepturile femeilor, iar mama sa i-a trezit interesul pentru învăţătură şi muncă.

,,Ea este omul care m-a încurajat și m-a ajutat să nu am aceeași soartă, dependență financiară şi orizont limitat. Destinul ei m-a inspirat către independență, emancipare şi libertate’’, spune Najat Vallaud-Belkacem.

În prezent, la vârsta de 44 de ani, Najat Vallaud-Belkacem a rămas pe scena politică din Franța, unde apără drepturile femeilor, dar și drepturile la muncă, fiind unul dintre cei mai populari oameni politici francezi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: