Redactia.ro
Home » Știri » Ei sunt românii care vor rămâne cu pensiile înghețate după recalcularea din septembrie 2024. Sunt vizate două categorii de pensionari 

Ei sunt românii care vor rămâne cu pensiile înghețate după recalcularea din septembrie 2024. Sunt vizate două categorii de pensionari 

Ei sunt românii care vor rămâne cu pensiile înghețate după recalcularea din septembrie 2024. Sunt vizate două categorii de pensionari 

Recalcularea pensiilor este un moment crucial pentru mulți români, iar septembrie 2024 se anunță a fi o lună de schimbări majore în acest sens. Cu toate acestea, în spatele promisiunilor de majorări și ajustări, există două categorii de pensionari care se vor confrunta cu o realitate dificilă: pensiile lor vor rămâne înghețate.

Ei sunt românii care vor rămâne cu pensiile înghețate după recalcularea din septembrie 2024

Prima categorie afectată este cea a celor care au ieșit la pensie pe baza legii 263. Chiar dacă noua formulă de calcul ar duce la o scădere a pensiilor lor, legea prevede că veniturile lor nu vor scădea, astfel încât pensiile lor rămân înghețate. Aceasta este o realitate amară pentru acești pensionari, care se confruntă acum cu incertitudinea financiară.

În al doilea rând, se află cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase. Deși nu sunt afectați imediat, viitorii pensionari care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024 se vor confrunta cu o scădere a punctajului lor, deoarece noua lege a pensiilor nu mai ia în considerare punctajul suplimentar oferit de condițiile de muncă.

Cu toate acestea, în ciuda acestor provocări, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a asigurat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, iar majoritatea pensiilor vor înregistra creșteri semnificative. Cu o nouă lege a pensiilor publicată în Monitorul Oficial, se așteaptă că pensiile să crească cu 13,8%, iar recalcularea să se realizeze în septembrie.

„În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu, potrivit Antena3 CNN. 

Noua formulă de calcul a pensiei

Noua lege a pensiilor introduce o formulă de calcul clară și transparentă. Punctul de pensie este stabilit la 2.032 lei, iar valoarea punctului de referință (VPR) este de 81 de lei. Calculul pensiei este determinat de numărul total de puncte, care include puncte contributive, puncte stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Numărul total de puncte este determinat prin adunarea punctelor contributive, punctelor stabilitate și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate includ anii petrecuți în armată, în șomaj sau la facultate, fiecare an aducând 0,25 puncte.

Punctele de contributivitate sunt reprezentate de anii în care persoana a contribuit la sistemul de pensii, acordându-se un punct pentru fiecare an.

Este important de menționat că Legea nr. 118/2010 a modificat terminologia, înlocuind sintagma „pensie socială minimă garantată” cu „indemnizație socială pentru pensionari”. Astfel, atât pensia socială, cât și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același beneficiu.

Astfel, recalcularea pensiilor din septembrie 2024 aduce cu sine atât promisiuni de creșteri, cât și provocări pentru anumite categorii de pensionari. Este esențial ca guvernul să ofere sprijin și să găsească soluții pentru acele categorii de români care se confruntă cu perspective financiare incerte. Așteptările sunt mari, iar este crucial ca toți cetățenii să beneficieze de o pensie echitabilă și sigură în anii de bătrânețe.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: