Liderul USR și candidatul la prezidențiale Elena Lasconi a lansat o avertizare severă miercuri seară, subliniind riscurile grave la care ar putea fi supusă România, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va decide să anuleze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Conform spuselor sale, o astfel de decizie ar avea consecințe grave asupra democrației din țară și ar putea duce la proteste în întreaga țară, dar și la o deteriorare semnificativă a relațiilor României cu Uniunea Europeană.
Elena Lasconi: „În toată țara vor fi proteste și cred că nu vom mai avea mult până când vom ieși din Uniunea Europeană”
Într-o declarație făcută în cadrul emisiunii „Observator Antena 1”, Elena Lasconi a subliniat că o eventuală invalidare a rezultatelor votului din primul tur de alegeri ar echivala cu „o încălcare flagrantă a democrației”. Potrivit liderului USR, decizia de a anula votul ar genera proteste la nivel național, iar România ar risca să fie izolată pe plan internațional, inclusiv cu o posibilă ieșire din Uniunea Europeană.
„În toată țara vor fi proteste și cred că nu vom mai avea mult până când vom ieși din Uniunea Europeană”, a spus Elena Lasconi la Observator Antena 1.
„Deci asta ar fi o încălcare flagrantă a democrației, s-a întâmplat o dată (referire la anularea candidaturii Dianei Șoșoacă, n.r.), dacă se întâmplă și a doua oară nu e bine pentru România, cu siguranță va cădea Bursa, așa cum se va întâmpla și dacă va ajunge contracandidatul meu” președinte, a mai spus Lidera USR.
„Deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte”, a susținut ea.
Reacțiile dure ale Elenei Lasconi vin într-un context tensionat, în care instituțiile statului și autoritățile competente au fost acuzate de nereguli și de încălcarea principiilor democratice. Liderul USR a făcut referire la o situație anterioară, atunci când Curtea Constituțională a exclus candidatul Diana Șoșoacă din cursa electorală, considerând că o asemenea decizie a fost o încălcare a dreptului de a participa la alegeri. Acum, în fața unei posibile anulări a votului, Lasconi a avertizat că un astfel de act ar fi un atac direct asupra democrației din România și ar putea avea efecte devastatoare pentru stabilitatea politică și economică a țării.
Elena Lasconi a avertizat că există riscul ca întregul proces electoral să fie contestat dacă nu se vor respecta corect normele de vot
Elena Lasconi a continuat prin a face o paralelă între situația politică din România și evenimentele din trecut, sugerând că instituțiile statului au fost incapabile să protejeze procesul electoral de influențe externe. Candidata USR a lansat o acuzație gravă referitoare la manipularea votului prin utilizarea platformei TikTok, făcând aluzie la posibilitatea ca această rețea de socializare să fi fost folosită pentru a influența votul electoratului în favoarea unor candidați favorizați.
„Uitați-vă puțin la formulare, de ce a convocat Klaus Iohannis, care până acum a dormit, mâine CSAT? Pentru probleme cu softul. Această problemă nu a existat, nu a depus nimeni contestație. (…) Influențarea prin TikTok a fost în campanie electorală, dar să nu respecți votul a peste două milioane de români este o încălcare flagrantă a democrației”, a insistat Elena Lasconi.
„Eu cred că înțelept ar fi dacă ar lăsa să se desfășoare alegerile și, dacă vin cu probe, să ia măsurile care se impun până la validare, adică până la a depune jurământul președintele. Pentru că altfel întoarcem și mai mult românii împotriva românilor”, a susținut candidata USR la cea mai înaltă funcție în stat.
„Faptul că tu nu respecți un vot democratic… nimeni nu s-a plâns de aceste alegeri, cred că au fost cele mai corecte alegeri din acești 35 de ani. Nimeni nu a făcut nicio contestație la vot. Da, este foarte dubios, afișe fără codul acela, apoi fermele de trolli despre care am tot vorbit…”, a continuat ea.
„Rugămintea mea este să nu ignorați aceste alegeri parlamentare pentru că sunt la fel de importante ca și alegerile prezidențiale. (…) Doar așa sperăm că ne va trece glonțul doar pe lângă ureche și probabil că ne vor reconsidera și ne vor respecta în continuare partenerii noștri din UE și internaționali”, a conchis ea.