Redactia.ro
Home » Știri » Este doliu pe scena politică din România. Ilie Șerbănescu, fostul ministru al reformei în guvernul Victor Ciorbea, a murit

Este doliu pe scena politică din România. Ilie Șerbănescu, fostul ministru al reformei în guvernul Victor Ciorbea, a murit

România a pierdut unul dintre cei mai proeminenți economiști și voci critice ale tranziției sale economice post-comuniste, în persoana lui Ilie Șerbănescu. Fost ministru al reformei în guvernul Victor Ciorbea, Ilie Șerbănescu a lăsat în urma sa un patrimoniu intelectual vast, modelând percepția și înțelegerea economiei românești într-un mod profund. Anunțul decesului său, făcut public de George Simion și confirmat și de soția sa, a adus un val de tristețe în rândul celor care l-au cunoscut, admirat și respectat.

Născut într-o epocă de mari schimbări, Ilie Șerbănescu a absolvit Academia de Studii Economice din București și a obținut titlul de doctor în economie în 1978. Dedicându-și viața studiului și înțelegerii mecanismelor economice, a devenit un analist economic respectat, vicepreședinte al Societății Române de Economie și un comentator asiduu al realităților economice românești.

A murit Ilie Șerbănescu

Mandatul său ca ministru al reformei a fost marcat de o viziune pragmatică și critică asupra procesului de tranziție a României de la o economie centralizată la una de piață. Rolul său ca președinte al Consiliului pentru Reformă subliniază impactul său semnificativ în încercarea de a modela o economie românească mai eficientă și mai competitivă.

„România e de azi mai săracă. Un patriot, economistul Ilie Șerbănescu, s-a dus la Cer azi dimineață. Ieri primise Sfânta Împărtășanie. Miercuri va avea loc slujba de înmormântarea la biserica Cașin.

Drum lin printre stele, maestre! Dumnezeu să vă odihnească în pace la dreapta Sa!”, a anunțat George Simion pe rețelele de socializare.

Ilie Șerbănescu a fost un prolific autor și analist, lăsând în urmă o operă impresionantă care cuprinde cărți, articole și studii. Lucrările sale, precum „Corporațiile transnaționale” (1978), „Terra portret în alb-negru” (1980), și „România, o colonie la marginea Europei” (2016), reflectă angajamentul său față de înțelegerea adâncă a economiei globale și a locului României în acest context. Prin „Reforma economică în România: jumătățile de măsură dublează costurile sociale” (1994) și „Manifestul partidului imobilist” (1996), a adus o critică pertinentă procesului de reformă din România, evidențiind consecințele sociale ale tranziției economice.

Ilie Șerbănescu și-a dedicat viața României

Ilie Șerbănescu nu doar că a fost o prezență marcantă în peisajul economic al României, dar a și contribuit la formarea unui discurs critic necesar în perioadele de mare schimbare. Averea sa intelectuală rămâne relevantă, oferind perspective și înțelesuri profunde asupra evoluției economice a României și asupra provocărilor cu care se confruntă în contextul globalizării.

„Cu Sfânta Împărtășanie, pe care a primit-o chiar ieri, Ilie a plecat de lângă noi. Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul trimis, luni dimineață de soția sa, Cristina.

Pierderea sa este resimțită nu doar de familia îndurerată, dar și de comunitatea academică și de toți cei care au avut privilegiul de a împărtăși din înțelepciunea și perspicacitatea sa. Moștenirea lăsată de Ilie Șerbănescu, prin lucrările și analizele sale, continuă să inspire și să ghideze noile generații de economiști și politicieni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: