Redactia.ro
Home » Știri » Eticheta pe care românii ar trebui să o urmărească atunci când își cumpără alimente. Ce semnifică „DOR”

Eticheta pe care românii ar trebui să o urmărească atunci când își cumpără alimente. Ce semnifică „DOR”

GALERIE FOTO (2)

Din ianuarie, atunci când vei explora rafturile magazinelor, vei observa cu siguranță o prezență nouă pe produsele tale preferate. Este vorba despre o etichetă proaspăt introdusă, cu inscripția „DOR”, care va fi atașată salamului tău preferat.

Românii vor fi nevoiți să fie extrem de atenți în momentul în care vor merge la cumpărături, deoarece va apărea o nouă etichetă pe produsele alimentare. Cu privire la implementarea acestei noi etichete, se estimează că la începutul anului viitor vor apărea primele produse marcate cu DOR.

Ce reprezintă eticheta ”DOR”

Această etichetă reprezintă o noutate în denumirea articolelor fabricate în România și este asociată cu sintagma „De Origine România”, conform unei legi recent adoptate, cu scopul de a promova alimentele autohtone. Cu toate acestea, este important de menționat că etichetarea nu este obligatorie și poate fi aplicată doar la alegerea producătorului, acesta fiind necesar să depună un dosar la Ministerul Agriculturii în acest sens.

Magazinul gestionat de Ștefania Grama reușește să aducă pe piață produse provenite de la peste o sută de producători locali și, în curând, acestea vor fi identificate și prin intermediul noii etichete – DOR, conform unui proiect legislativ aprobat de Parlament.

„Încercăm să susţinem economia locală, producătorii locali. Clienţii noştri s-au învăţat să afle povestea din spatele produsului. Avem caşcaval românesc, din lapte din România. Acest produs are şi indicaţie geografică protejată”, a explicat Ștefania Grama, proprietar băcănie.

Cum poate apărea logo-ul DOR pe produsele alimentare

Pentru a beneficia de această etichetă, mezelurile trebuie să îndeplinească anumite criterii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românească, mai exact, carnea trebuie să provină de la animale crescute pe teritoriul țării. În plus, procesarea trebuie să se desfășoare exclusiv în România.

De exemplu, un cozonac poate purta logo-ul DOR doar dacă făina utilizată provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt obținute de la animale crescute local. Chiar și nucile folosite în compoziție trebuie să aibă origine românească. În ceea ce privește ingredientele cum ar fi stafidele, zahărul sau esențele, acestea, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: