Redactia.ro
Home » Stil de viață » Explozie de cazuri de varicelă. Avertismentul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase

Explozie de cazuri de varicelă. Avertismentul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase

După doi ani în care nu s-a înregistrat niciun caz de varicelă, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoară anunță o creștere accelerată a numărului de cazuri.

Explozie de cazuri de varicelă

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara avertizează în legătură cu numărul crescut de cazuri de varicelă. Aceștia spun că zilnic se confruntă cu 3-4 pacienți infectați cu varicelă, în condițiile în care în ultimii doi ani nu mai fusese evaluat cu această afecțiune.

Din fericire, majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații la urgențe s-au prezentat cu o formă ușoară, care nu a necesitat internarea. Există, însă, și doi copii care se află internați cu această afecțiune, care au prezentat complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, iar cel de-al doilea se confruntă cu sindrom febril prelungit.

Cum recunoști varicela

Medicii spun că varicela este o boală infecto-contagioasă, care duce la apariția unor vezicule pe corp. Perioada de incubație este de 10 și 21 de zile, iar contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte să apară erupția cutanată. Primele simptome sunt cele de febră, oboseală, dureri de cap, indispoziție și apetit scăzut. „Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziţie şi stări de rău, dar şi apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariţia primelor semne de boală, apar petele roşii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluţie normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turteşte prin reducerea conţinutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă şi se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul. În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienţii rămânând în evidenţa şi monitorizarea medicului de familie. Sunt însă cazuri, ca cele pe care le avem internate în spital, în care pacienţii au dezvoltat o complicaţie şi a fost necesară monitorizarea atentă a acestora. Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers şi dureri de cap, cefalee”, a declarat asist univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Cum se transmite varicela

Medicii spun că varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, ori prin contact direct cu persoana infectată. ”Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: