Redactia.ro
Home » Știri » Fântâni pline de motorină într-un sat din România, după un accident cu o cisternă a Armatei. Ce se întâmplă cu pânza freatică?

Fântâni pline de motorină într-un sat din România, după un accident cu o cisternă a Armatei. Ce se întâmplă cu pânza freatică?

În localitatea Gheorghieni, din județul Cluj, locuitorii au trecut prin clipe alarmante. Aceștia s-au trezit cu motorină în fântânile din curțile lor, după ce o cisternă a armatei s-a răsturnat, iar carburantul a ajuns în pânza freatică . Iată ce s-a întțmplat!

Fântâni pline de motorină într-un sat din România

Pe data de 18 iulie, luni, pe centura Vâlcele-Apahida, a avut loc un accident în care s-a răsturnat o  cisternă a Armatei. În urma acestui eveniment neplăcut și devastator s-au deversat aproximativ 7 tone de motorină, ce au ajuns în pânza freatică din localitatea Gheorghieni, județul Cluj.

Odată infiltrate motorina în rețeaua de alimentare cu apă potabilă, a poluat-o instant. Astfel, locuitorii din Gheorghieni s-au trezit cu motorină în apa din fântâni. Aproape jumatate din populația localității este afectată de evenimentul petrecut.

Cum s-au mobilizat autoritățile

Pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au acționat rapid prin golirea și curățarea cu motopompe a puțurilor, însă situația încă nu e rezolvată.

Autoritățile locale împreună cu reprezentanții Armatei și cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj „au oprit alimentarea cu apă atât de la bazinul principal, cât și de la cele secundare și astfel apa contaminată să nu ma ajungă la populație.

Oamenii primesc acum apă îmbuteliată de la compania de apă, iar pentru animale primesc apă de la ISU”, relatează Antena 3.

„Compania de Apă Someș S.A. a furnizat încă de ieri apă potabilă prin cisterne care au fost duse în centrul satului. De asemenea, acesta se preocupă de identificarea și punerea în aplicare a unor soluții tehnice pentru curățarea bazinelor și în paralel, de realimentarea acestora cu apă, cât mai curând posibil. De asemenea Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj vor ajuta la decontaminarea apei direct de la conductele principale prin aplicarea unor filtre de curățare.

Toate ajutoarele de apă potabilă, aduse în cisterne de către Compania de Apă Someș, cât și cele de apă nepotabilă, puse la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, vor ajunge în localitatea Gheorgheni, într-un anumit intervalul orar, iar cetățenii vor fi informați în acest sens și își vor putea duce apa necesară în recipiente proprii”, explică stiridecluj.ro

Apele României sunt pline cu particule de microplastic. Ce se întâmplă cu pânza freatică?

Fondatorul asociației „Act for Tomorrow”, Andrei Coșuleanu a tras un semnal de alarmă în cadrul emisiunii  „Planeta Verde” că starea apelor din România este îngrijorătoare:

„Se prezintă la un nivel alarmant, din punctul nostru de vedere. Practic, am studiat 21 dintre cele mai importante ape dulci din România, fie că este vorba despre ape curgătoare sau lacuri. Toate cele 21 de ape pe care noi le-am studiat în ultimele trei luni conțin în momentul de față particule de microplastic”.

Acesta a vorbit și despre consecințele medicale:

„Ne uităm în primul rând la consecința alimentară. Vedem de foarte multe ori că sunt deșeuri pe apă. Aceste deșeuri care unele sunt de forma microplasticului care nu se văd cu ochiul liber sunt ingerate de pești de foarte multe ori, de viețuitoare care la fel, poate avem în mediul rural animale care în timpul zilei merg și beau apă din astfel de ape curgătoare de la marginea satului, apele respective au microplastic în ele. Într-un mod indirect, dar sigur, aceste particule de microplastic ajung în corpul uman, prin consumul de carne”, relatează rfi.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: