Moartea lui Felix Baumgartner, sportivul austriac care a intrat în istorie prin saltul din stratosferă din 2012, a stârnit reacții puternice în presa internațională. Dacă în România mulți și-au exprimat regretul pentru pierderea iubitului Mihaelei Rădulescu, în Austria tonul a fost diferit. Jurnaliștii locali au marcat dispariția sa cu reamintirea succeselor, dar și a numeroaselor controverse care l-au însoțit de-a lungul anilor.
Felix Baumgartner, între glorie și controverse
Publicația Der Standard i-a dedicat un material amplu, în care a rememorat performanța istorică din 14 octombrie 2012, când Baumgartner s-a aruncat dintr-o capsulă presurizată, de la o altitudine de aproape 40 de kilometri.
„Pe 14 octombrie 2012, Felix Baumgartner a devenit faimos în întreaga lume. «Mă întorc acasă acum» – cuvintele originarului din Salzburg s-au întipărit în memoria colectivă. Era ca și cum ar fi luat o curbă. Pe atunci, bărbatul în vârstă de 43 de ani, s-a aruncat în aer. Dintr-o capsulă presurizată, la o înălțime de aproape 40 de kilometri. Sute de milioane de telespectatori l-au urmărit pe atletul extrem revenind pe pământ solid după mai bine de patru minute. Baumgartner a îngenuncheat după ce a aterizat în deșertul New Mexico, creând imagini cu adevărat emblematice. Aselinizarea Generației X și Y.
Veteranul a doborât nenumărate recorduri în călătoria sa în stratosferă. A realizat cea mai înaltă zburare cu balonul cu o gondolă deschisă, cea mai mare viteză a unui om fără o carcasă de protecție specială, cea mai mare înălțime de cădere liberă, cea mai lungă cădere liberă într-un salt cu parașuta. Și a fost probabil și cea mai lungă reclamă din toate timpurile. Toate acestea poate că nu au avansat prea mult omenirea, dar au fost totuși un divertisment deosebit”, scrie Der Standard.
În ciuda acestor realizări remarcabile, presa austriacă a reamintit și latura mai puțin cunoscută a sportivului: aceea de om controversat, implicat în scandaluri fiscale, politice și sociale.
În 2013, Baumgartner a fost criticat dur după ce autoritățile fiscale i-au confiscat casa și elicopterul, pe fondul unor datorii restante către stat. Sportivul s-a apărat afirmând că avea reședința fiscală în Elveția, susținând că taxele din Austria erau împovărătoare.
„Este din motive fiscale. Pentru că este dificil în Austria. Nu ai nicio siguranță când vine vorba de impozite”, spunea el.
Mutarea sa în Elveția a fost interpretată în țara natală drept o eschivare de la responsabilitățile față de statul care l-a susținut în carieră. Multe voci din media și societatea civilă l-au criticat dur pentru această alegere.
Ulterior, el a lăudat politicile dure ale premierului ungar Viktor Orban, referindu-se la modul în care acesta a respins migranții care încercau să ajungă în Europa de Vest.
În perioada pandemiei de COVID-19, sportivul a fost din nou în centrul atenției
De data aceasta, pentru că a adoptat o poziție publică împotriva campaniei de vaccinare. El a susținut diverse teorii ale conspirației legate de virus și a atacat public jurnaliști care promovau imunizarea.
În ianuarie 2024, el l-a insultat pe redactorul-șef al revistei „Falter”, Florian Klenk, într-o postare pe rețelele sociale. L-a numit „idiot” și „curvă farmaceutică”, în contextul în care jurnalistul susținea necesitatea vaccinării.
Astfel de comentarii au fost aspru sancționate de presa austriacă, care i-a reproșat lui Felix Baumgartner lipsa de respect față de femei și utilizarea unui limbaj inacceptabil într-un spațiu public.
Deși moartea sa a fost un șoc pentru mulți, inclusiv pentru românii care îl cunoșteau drept partenerul Mihaelei Rădulescu, reacțiile în Austria au fost amestecate. Publicațiile importante i-au recunoscut meritele în sporturile extreme, dar nu au ezitat să reamintească și derapajele care i-au marcat viața publică.
Moartea lui Felix Baumgartner, petrecută în urma unui accident cu parapanta motorizată în Italia, a fost confirmată de autoritățile locale, iar Mihaela Rădulescu, care se afla în vacanță alături de el, a fost informată la scurt timp după tragedie.