Redactia.ro
Home » Știri » Fosile vechi de milioane de ani, într-o stație de metrou din București. Călătorii nu au habar pe ce calcă zilnic

Fosile vechi de milioane de ani, într-o stație de metrou din București. Călătorii nu au habar pe ce calcă zilnic

Fosile vechi de milioane de ani, într-o stație de metrou din București. Călătorii nu au habar pe ce calcă zilnic!! Iată detaliile!

Fosile vechi de milioane de ani, într-o stație de metrou din București

Metroul bucureștean, o prezență zilnică în viața noastră Încă de la lansarea sa oficială, în 1979, metroul a ajuns să fie un mijloc de transport preferat de toți locuitorii Capitalei. Deși nu deține un record de mărime și are doar 62 de stații, zilnic sunt milioane de români care circulă cu acest mijloc de transport în comun. Istoria acestei construcții începe cu mulți ani înainte de decizia lui Nicolae Ceaușescu de a da bucureștenilor acest mijloc de transport, și așa cum scriam într-un alt articol, primul proiect îi aparține inginerului român Dimitrie Leonida, al cărui nume îl regăsim astăzi printre cele 62 de stații.

Printre cele 62 de stații ale metroului bucureștean, se află o bijuterie arhitecturală și istorică despre care puțini oameni știau până în prezent. Este vorba despre stația de metrou „Politehnica,” un loc unic în lume care adaugă o notă preistorică la călătoriile cotidiene ale bucureștenilor.

Care este stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani În fiecare zi, zeci, poate sute și mii de tineri studenți, și nu numai, au folosit această stație ca punct de plecare sau sosire. Stația „Politehnica” a fost concepută pentru a lega zona cartierului Militari, în special zona din jurul Universității Politehnica, cu restul orașului. Dar ceea ce o face cu adevărat unică este partea sa de pardoseală, unde au fost încastrate fosile vechi de milioane de ani.

Călătorii nu au habar pe ce calcă zilnic!

Potrivit arhitectului, fosilele găsite în marmura din interiorul stației de metrou Politehnica au o vechime de peste 65 de milioane de ani, transformând astfel această stație într-un adevărat muzeu. În momentul în care s-a luat decizia de a construi această stație în 1983, s-a utilizat calcar adus special din Munții Apuseni pentru a crea dalele care au decorat întreaga suprafață pietonală din interiorul stației.

În timpul lucrărilor de amenajare a stației, au fost descoperite o mulțime de fosile remarcabile, datate cu o vechime de cel puțin 65 de milioane de ani, și identificate ca fiind ale unor creaturi numite „rudists,” care au trăit în perioada Cretacicului.

Această bogăție fosiliferă a transformat stația de metrou Politehnica într-o destinație cunoscută acum sub numele de „Muzeul de trei minute.” Aici, călătorii au ocazia să facă o călătorie în timp și să admire aceste fosile preistorice în timp ce așteaptă metroul să sosească.

„Proiectul pentru muzeul de la Politehnica e gata de ceva timp, totul este pregătit iar redecorarea propusă este spectaculoasă. Pe pereții stației pot fi afișate imagini de paleoartă, reconstituiri de paleomediu, iar pe tavan pot fi pictate reptile marine care înotau pe recif.

Problema paleoartei, a reconstiturilor artistice de paleomedii este o problemă complexă, dearece paleoarta se produce greu și este scumpă. Totuși, paleoarta rămâne un vehicul important pentru mesajul paleontologic, pentru educația paleontologică a publicului larg.”, spune profesorul Mihai Popa potrivit infoub.unibuc.ro. 

Sursa foto: Playtech

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: