Redactia.ro
Home » Știri » FOTO/VIDEO Televiziunile rusești și platformele online, piratate cu mesaje anti-război de Ziua Victoriei de la Moscova: „Aveţi mâinile pătate cu sânge” / „Televiziunea şi autorităţile mint” / „Nu războiului”

FOTO/VIDEO Televiziunile rusești și platformele online, piratate cu mesaje anti-război de Ziua Victoriei de la Moscova: „Aveţi mâinile pătate cu sânge” / „Televiziunea şi autorităţile mint” / „Nu războiului”

GALERIE FOTO (3)

La 9 mai, televizoarele din Rusia au afișat mesaje anti-război, spunându-le telespectatorilor că au mâinile pătate de sânge în urma războiului din Ucraina.

Rușii au raportat faptul că au primit mesaje piratate pe televizor, dar și online 

Rușii au raportat că au văzut la televizor în timpul paradei ceva atipic: În locul listei obișnuite de canale au apărut diverse mesaje: 

„Sângele a mii de ucraineni și a sute de copii uciși este pe mâinile voastre.”

„Televiziunea și autoritățile mint” 

„Nu războiului”.

Aparentul hacking, care i-a vizat pe rușii obișnuiți care stăteau lângă televizoarele lor sau căutau informații pe motoarele de căutare online, a pătruns în mesajele pro-Moscova luni, când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei, o comemorare a rolului Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Reuters

De Ziua Victoriei, Putin a apărat războiul din Ucraina ca fiind o luptă împotriva „naziștilor

În timp ce Rusia și-a intensificat atacurile în sudul și estul Ucrainei, mii de soldați ruși s-au adunat în Piața Roșie din Moscova pentru o paradă militară. Adresându-se acestora, președintele Vladimir Putin a ținut un discurs în care și-a dublat invazia în Ucraina și a acuzat NATO și țările occidentale, fără dovezi, că au provocat Rusia.

Mesajul anti-război care a apărut pe ecranele televizoarelor inteligente rusești a apărut și pe platformele Yandex, gigantul IT din Rusia. La fel ca Google, acesta combină mai multe produse sub o singură umbrelă, inclusiv un motor de căutare și un serviciu care oferă programe de televiziune. Pe această pagină, programele zilnice pentru posturile de stat Channel One și Russia-1 au fost, de asemenea, defăimate luni dimineață.

Rutube afectat de piraterie

Echivalentul rusesc al YouTube, numit Rutube, a fost, de asemenea, afectat, se arată într-un comunicat.

„În urma site-urilor diferitelor ministere rusești, care au fost supuse în mod constant atacurilor cibernetice în ultimele două luni, hackerii au ajuns la RUTUBE”, a declarat Rutube pe canalul său oficial Telegram. 

„Găzduirea noastră video a fost supusă unui atac cibernetic puternic. În acest moment, nu este posibilă accesarea platformei”.

Platforma de streaming a declarat ulterior că a „localizat incidentul” și că lucrează pentru a restabili serviciul normal și că aparent hackerii nu au putut accesa biblioteca sa de conținut:

„Specialiștii au localizat incidentul, iar în prezent se lucrează pentru a asigura securitatea”, a precizat Rutube. „Vom anunța momentul restabilirii serviciului video în viitorul apropiat”.

RUTUBE confirmă faptul că terții nu au putut accesa arhiva video: „Întreaga bibliotecă, inclusiv conținutul utilizatorilor, este încă stocată pe serviciu.”

Val „fără precedent” pentru site-urile guvernamentale rusești și mass-media 

Site-urile guvernamentale rusești și mass-media de stat s-au confruntat cu ceea ce guvernul a numit un val „ fără precedent” de atacuri de hacking de când Kremlinul a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie. 

La jumătatea lunii martie, Ministerul rus al Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor a declarat că atacurile au fost cel puțin de două ori mai puternice decât oricare altele anterioare, determinând agenția să adopte măsuri nespecificate pentru a proteja serviciile.

De asemenea, unii ruși din mass-media par să întreprindă acțiuni digitale pentru a protesta împotriva războiului, chiar și în interiorul propriei lor țări.

Articole cu titluri care condamnau invazia au apărut pe prima pagină a site-ului rus de știri Lenta.ru luni dimineață.

Legea care interzice orice încercare de discreditare a forțelor rusești

Fiecare articol publicat de Lenta conținea avertismentul că materialul „nu a fost convenit cu conducerea editorială” și că „Administrația Prezidențială va pedepsi publicația pentru publicarea acestuia” potrivit Reuters.

„Cu alte cuvinte”, se spunea, „faceți o captură de ecran acum, înainte de a fi șters”.

Articolele cu titluri contondente precum „Vladimir Putin s-a transformat într-un dictator jalnic și paranoic” și „Rusia abandonează cadavrele soldaților săi în Ucraina”  au fost scoase la scurt timp.

Astfel de declarații sunt cel mai probabil interzise în Rusia, în conformitate cu o lege adoptată în acest an care interzice orice încercare de discreditare a forțelor rusești și a acțiunilor lor în Ucraina.

Cuvinte interzise în Rusia 

 Susținătorii libertății de exprimare spun că legea este o modalitate prin care Kremlinul controlează narațiunea din jurul războiului. De exemplu, aceasta interzice oricui să folosească cuvântul „invazie” pentru a descrie evenimentele din Ucraina  pe care Putin le numește o „operațiune militară specială” pentru a „denazifica” țara.

În Rusia lui Putin, „știrile false” înseamnă acum știri reale

Yegor Polyakov, editor la Lenta, a revendicat responsabilitatea comună pentru materialul anti-război și a declarat că el și colega sa Alexandra Miroshnikova au luat o „decizie conștientă” de a se opune războiului, relatează aceeași sursă:

„Nu este vorba deloc de un (hack de către hackeri), este vorba de decizia noastră conștientă, care a fost luată cu relativ mult timp în urmă, dar nu a fost posibil să o implementăm rapid (nu voi spune încă din ce motive)”, a declarat el într-o declarație furnizată publicației ruse Mediazona.

Polyakov a declarat că în Rusia aproape că nu au mai rămas instituții media independente și a făcut apel la „potențialii critici … să nu uite de umanism” și a spus că aceștia ar trebui „să nu pună etichete pe toată lumea deodată”.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: