Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate și consumate feluri de mâncare din România. Este un preparat tradițional specific țării noastre, care se poate pregăti după mai multe rețete simple, iar rezultatul final este cu adevărat savuros. Însă pentru a avea un gust mai delicios și să fie mai fragede, unele gospodine adaugă și fructe în compoziția lor.
Mere și gutui la sarmale
Se apropie sărbătorile de iarnă, așa că mulți români se gândesc la sarmalele pe care le vor savura la masă, alături de cei dragi. Gospodinele cu experiență folosesc o rețetă specială pentru a le prepara. Ele adaugă și fructe, pentru un plus de savoare! Da, ați auzit bine!
Este vorba despre mere și gutui, două fructe gustoase, care sunt adesea folosite și pentru sarmale! Tot ce aveți de făcut este să adăugați felii de fructe printre sarmale, atunci când le puneți în oală.
În acest fel, rețeta de sarmale va avea gust puțin dulce-acrișor! Cele mai multe gospodine preferă și feliile de gutui, deoarece acestea se vor înmuia mult în timpul fierberii, iar aroma pe care o oferă mâncării este una mai intensă.
Rețetă tradițională
Ingrediente:
- 1 varză mare (sau 2-3 verze mici, pentru a avea suficiente frunze)
- 500 g carne de porc (se poate folosi și amestec cu vită, de obicei 70% porc, 30% vită)
- 100 g orez
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1-2 linguri de pastă de tomate (sau 2 roșii mari)
- 100 g costiță afumată (opțional, pentru un gust mai intens)
- Ulei pentru călit
- Apă (pentru fierbere)
- 1-2 foi de dafin.
Mod de preparare:
Dacă folosești varză murată, spală frunzele bine pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă folosești varză proaspătă, opărește frunzele într-o oală cu apă clocotită pentru câteva minute, până se înmoaie. Apoi lasă-le să se răcească și taie nervurile groase.
Călește ceapa tocată într-o tigaie cu puțin ulei până devine aurie. Adaugă carnea tocată (sau amestecul de carne) și amestecă bine. Lasă să se rumenească ușor, apoi adaugă orezul, sare, piper și cimbru. Amestecă bine. Dacă vrei, poți adăuga și pasta de tomate sau roșiile tăiate mărunt, lăsând amestecul să se răcească ușor.
Pune o lingură din amestecul de carne pe fiecare frunză de varză și rulează sarmalele, având grijă să le îndoi la capete pentru a le sigila. Așază sarmalele într-o oală mare, alternând un strat de sarmale cu un strat de varză tăiată mărunt (pentru a împiedica sarmalele să se lipească).
Poți pune și câteva foi de dafin între straturi pentru un gust mai aromat. Adăugați și feliile de mere și gutui. Adaugă apă cât să acopere sarmalele și pune-le la fiert la foc mic. Acoperă oala și lasă-le să fiarbă cel puțin 2-3 ore. Dacă îți plac mai fierte, le poți lăsa chiar și 4 ore, adăugând apă dacă este necesar. Sarmalele se servesc fierbinți, cu smântână și, eventual, cu mămăligă alături!