Redactia.ro
Home » Știri » Gălbenele: miracolul naturii pentru problemele pielii sensibile și iritate

Gălbenele: miracolul naturii pentru problemele pielii sensibile și iritate

Într-o lume în care poluarea, stresul și produsele chimice ne afectează pielea zi de zi, găsirea unor soluții naturale și eficiente pentru îngrijirea pielii devine din ce în ce mai importantă. Printre comorile oferite de natură, gălbenelele se remarcă prin proprietățile lor vindecătoare și calmante, fiind utilizate de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni cutanate.

Aceste flori vibrante, cu petale de un galben intens sau portocaliu, ascund în ele secretele unei pielii sănătoase și strălucitoare.

Gălbenele: generalități și proprietăți 

Gălbenelele, cunoscute și sub numele de Calendula officinalis, sunt plante perene foarte apreciate în horticultură datorită florilor lor colorate, care variază de la nuanțe vibrante de galben la portocaliu. Acestea sunt originare din Europa de Sud și au fost cultivate de-a lungul secolelor atât pentru frumusețea lor, cât și pentru utilizările lor medicinale în medicina tradițională. În prezent, gălbenelele sunt cultivate în întreaga lume și sunt folosite într-o varietate de industrii, de la cosmetice până la alimente și medicină.

Acestea sunt apreciate pentru proprietățile lor medicinale. Gălbenelele au acțiune antiinflamatorie, antifungică, antimicrobiană și antioxidantă. Acestea pot ajuta la vindecarea rănilor, la reducerea inflamației și la protejarea pielii împotriva daunelor oxidative. De asemenea, studiile sugerează că gălbenelele pot avea proprietăți anticancerigene și pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Toate aceste efecte benefice se datorează faptului că plantele despre care vorbim astăzi sunt bogate în flavonoide, carotenoide, acizi fenolici și steroli, care contribuie la beneficiile lor pentru sănătate. Flavonoidele și carotenoidele, în special, sunt puternici antioxidanți care pot proteja organismul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Gălbenele și beneficiile pentru pielea sensibilă și iritată     

Gălbenelele sunt plante cu proprietăți excepționale [1], fiind apreciate în special pentru acțiunea lor antiinflamatorie și calmantă. Acestea ajută la reducerea roșeții și iritației pielii sensibile, fiind ideale pentru persoanele care suferă de afecțiuni cutanate precum eczeme, psoriazis sau dermatită. Infuzia, uleiul sau crema de gălbenele sunt doar câteva dintre produsele eficiente care pot fi folosite pentru ameliorarea acestor simptome, având efecte benefice dovedite.

Un alt beneficiu al gălbenelelor este stimularea regenerării celulare. Ele promovează regenerarea celulelor pielii, ajutând la vindecarea rănilor și la atenuarea cicatricilor. De asemenea, pot crește elasticitatea și fermitatea pielii, responsabile pentru un aspect sănătos și tânăr.

Gălbenelele sunt recunoscute și pentru acțiunea antioxidantă puternică. Acestea conțin antioxidanți care protejează pielea de daunele cauzate de radicalii liberi și de stresul oxidativ, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. În plus, gălbenelele au proprietăți antibacteriene și antifungice, ceea ce le face ideale pentru tratarea diverselor infecții ale pielii. Acestea pot fi folosite pentru a trata acneea, micozele sau alte infecții cutanate.

Cum să folosești gălbenelele pentru tratarea diverselor probleme de piele?         

Gălbenelele pot fi folosite într-o varietate de forme pentru tratamentul diverselor probleme de piele, fiecare având particularități și rezultate specifice. Tincturile de gălbenele, preparate prin macerarea florilor în alcool, sunt potrivite pentru tratarea acneei și a altor afecțiuni inflamatorii ale pielii. Unguentul și crema de față cu gălbenele, obținute prin combinarea extractului de flori cu baze grase, sunt eficiente în calmarea eczemelor, arsurilor și a iritațiilor.

Uleiul de gălbenele, obținut prin infuzarea florilor în uleiuri vegetale, este ideal pentru hidratarea și regenerarea pielii uscate sau deteriorate, în timp ce infuziile, realizate prin turnarea apei fierbinți peste flori, pot fi folosite sub formă de comprese pentru a calma iritațiile și a grăbi vindecarea tăieturilor.

Aplicarea topică a produselor pe bază de gălbenele presupune respectarea anumitor reguli pentru un efect optim. Produsele se aplică într-un strat subțire pe zona afectată, de preferat seara, pentru a permite pielii să absoarbă în mod eficient substanțele active. Frecvența aplicării depinde de severitatea problemei de piele: în cazul unei iritații ușoare, o aplicare zilnică poate fi suficientă, în timp ce pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi eczemele sau psoriazisul, pot fi necesare aplicări multiple pe zi. Durata tratamentului variază, dar în general se recomandă continuarea aplicării până la ameliorarea simptomelor.

Surse:

“5 Benefits of Dandelion for Your Skin.” Cosmedica Skincare, cosmedica-skincare.com/blogs/news/5-benefits-of-dandelion-for-your-skin. Accesat la 21.06.2024

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini