Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat luni că a fost demarat un control amplu la Centrul de Arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București. Verificările vizează condițiile de igienă, infecțiile asociate actului medical, dar și respectarea protocoalelor de dezinsecție. Măsura a fost dispusă de săptămâna trecută, iar în paralel se desfășoară o anchetă administrativă a Corpului de control al Ministerului Sănătății.
Gândacii mișună la Spitalul de Urgență Florească. Descoperirea incredibilă făcută de o femeie
În centrul atenției se află contractele de curățenie, dezinsecție și deratizare, precum și situația stocurilor de analgezice, în contextul unei scrisori deschise făcute publice de o pacientă care a descris experiența dureroasă prin care a trecut. Scrisoarea a fost publicată duminică de Alina Alexandru, sora unei paciente internate la Centrul de Arși. Aceasta a relatat că, în perioada 16–25 iunie, în timp ce se afla internată ca donator de piele pentru sora sa grav rănită, a fost nevoită să suporte condiții inumane și dureri insuportabile.
Alexandru Rogobete a transmis că a citit cu atenție mărturia pacientei și că declarațiile acesteia sunt inacceptabile. „Este inadmisibil ca în România anului 2025 un pacient să sufere și să strige după ajutor fără a primi un tratament adecvat al durerii. Nu există scuză pentru lipsa empatiei în spitale. Am sesizat și Colegiul Medicilor și am cerut declanșarea unei anchete disciplinare pentru a verifica modul de aplicare a protocolului de analgezie în acest caz”, a afirmat ministrul.
Gândaci la Spitalul Floreasca. Foto: Facebook / Alina Alexandru
Scrisoare către Ministrul Sănătăți
În scrisoarea postată pe rețelele de socializare, Alina Alexandru a descris cu detalii cutremurătoare experiența ei din perioada spitalizării. Ea a relatat că s-a trezit cu furnici pe corp, a văzut gândaci în salon și că a fost lăsată fără calmante în momente de durere extremă. Femeia a fost internată în calitate de donator de piele pentru sora ei, Lavinia, grav rănită, și a stat șapte zile în spital, timp în care a suportat dureri intense.
„Am cerut ceva pentru durere, orice, nu opioide. Mă sfârteca durerea. Simțeam cum părți din mine se desprind. În fișa mea scria Paracetamol la opt ore și Algocalmin la nevoie. ‘La nevoie’ în primele zile însemna mereu. Am rezistat până vineri, apoi am cedat. Am apelat butonul de urgență, am sunat, am scris mesaje. La 4:30 dimineața am sunat asistentul, la 4:45 i-am dat mesaj. Aveam frisoane, nu mai puteam scrie. Am dat mai multe apeluri, dar fără rezultat”, a scris pacienta.
În jurul orei 6 dimineața, un alt asistent a venit și i-a montat o perfuzie, însă a plecat fără să verifice dacă funcționează. „Stăteam și mă rugam să curgă, să treacă timpul. La ora 7 a venit tura de zi, dar deja eram în stare de șoc. Nu mai controlam durerea, ea mă controla pe mine”, a continuat aceasta. Asistentele au încercat să-i monteze o nouă branulă, dar au eșuat de mai multe ori. Până la ora 9, a fost înțepată de nenumărate ori, fără succes. În cele din urmă a fost chemat un medic, care a reușit să-i monteze o nouă branulă.
Femeia a menționat că a rugat asistentele să-i dea măcar o pastilă, pentru a putea suporta durerea. Starea ei s-a înrăutățit atât de mult încât au apărut și medicii de gardă. Atunci a aflat că spitalul nu mai avea calmante. A fost nevoită să trimită pe cineva din familie să cumpere perfuziile necesare, fără de care nu ar mai fi putut rezista.
Ministrul Sănătății a declarat că așteaptă finalizarea controlului, iar raportul va fi făcut public. „Pacienții trebuie tratați cu demnitate. Nu voi tolera niciun abuz sau neglijență. Voi face public raportul integral la finalul verificărilor. Nu voi face niciun pas înapoi. Grija față de pacient este esențială în actul medical”, a subliniat Alexandru Rogobete.
În acest caz, urmează să se stabilească dacă au existat abateri de la normele profesionale sau dacă a fost vorba despre o situație excepțională generată de lipsa medicamentelor. Ministerul Sănătății a cerut explicații clare și documente justificative cu privire la protocoalele de tratament aplicate în Centrul de Arși de la Floreasca.
În același timp, autoritățile analizează și condițiile de igienă din unitate, după ce pacienta a publicat imagini cu insecte în salon. Inspecția Sanitară de Stat a verificat spațiile, saloanele și grupurile sanitare și urmează să prezinte un raport complet.
Reacțiile în spațiul public nu au întârziat să apară, iar mai multe organizații neguvernamentale au solicitat reforme urgente în sistemul sanitar românesc. Asociațiile pentru drepturile pacienților au cerut sancționarea celor vinovați și demararea unui plan național de intervenție pentru spitalele care tratează cazuri grave, precum arsurile.
Între timp, Alina Alexandru a fost externată, iar starea surorii sale este în continuare critică. Femeia a declarat că va continua să vorbească public despre lipsurile sistemului medical și despre modul în care pacienții sunt tratați. Ea a precizat că nu își dorește compensații, ci doar schimbări reale.
Cazul readuce în discuție problemele grave din spitalele românești, în special din secțiile dedicate tratamentului pacienților cu arsuri. Deși România a investit în ultimii ani în modernizarea acestor centre, standardele reale de îngrijire par să rămână departe de cele din alte țări europene.
Ministerul Sănătății a promis că va continua verificările în toate centrele de arși din țară și va implementa măsuri clare pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Se analizează inclusiv posibilitatea reînființării unei bănci de piele funcționale, pentru a evita cazuri similare.
Controlul de la Spitalul Floreasca va fi finalizat în următoarele zile, iar rezultatele anchetei vor fi făcute publice. Concluziile vor indica dacă situația a fost rezultatul unei neglijențe, a unei organizări deficitare sau a lipsei resurselor. Ce este clar deja este că mărturia unei paciente a adus la lumină realități dureroase care cer un răspuns urgent din partea autorităților.
În acest context, se așteaptă reacția oficială și din partea conducerii Spitalului Floreasca. Reprezentanții unității medicale nu au făcut încă un comentariu oficial privind acuzațiile aduse în spațiul public.
Ministerul Sănătății îndeamnă toți pacienții care au trecut prin situații similare să trimită sesizări oficiale, pentru ca autoritățile să poată lua măsurile necesare. „Pacienții trebuie ascultați. Fiecare voce contează, fiecare mărturie ajută la construirea unui sistem mai bun”, a transmis Alexandru Rogobete.