Redactia.ro
Home » Știri » Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră. Salvamarii sunt revoltați: „Eu n-am să crucific litoralul românesc”

Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră. Salvamarii sunt revoltați: „Eu n-am să crucific litoralul românesc”

GALERIE FOTO (3)Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră.

Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră. Fundația pentru SMURD au donat salvamarilor de pe litoralul românesc geamanduri în formă de cruce, care au un mesaj pentru a-i atenționa pe turiși de pericolul de înec și anunță câți oameni au murit în mare anul trecut. Cei mai mulți dintre aceștia refuză să le monteze, considerându-le inoportune și chiar periculoase.

Geamanduri în formă de cruce în Marea Neagră. Salvamarii sunt revoltați: „Eu n-am să crucific litoralul românesc”

Revoltă pe litoralul românesc, după ce au fost implementate mai multe gemanduri noi în formă de cruce. Fundație pentru SMURD a donat salvamarilor de pe litoralul românesc geamanduri în formă de cruce pe care este scris și numărul morților înecați în Marea Neagră. Acest lucru a stârnit un val de reacții printre salvamari, care nu sunt de acord cu acest lucru. Autoritățile spun că geamandurile în formă de cruce au rolul de a speria turiștii și de a-i face să nu se mai aventureze în larg. Pe geamanduri este trecut numărul persoanelor care au murit înecate anul trecut și este inscripționat mesajul „Fără aventură după geamandură”. Salvamarii spun că geamandurile sunt foarte periculoase.

„Asta nu e o modalitate de a face pe cineva să înțeleagă că apa mării este periculoasă. Doar să respecți apa și ce spune salvamarul și mergi liniștit după un concediu frumos, nu să vezi cruci la 5 metri de cearșaful tău cum se bălăngăne în apă. În plus, elementele de prindere pe geamandură sunt periculoase, sunt plăcuţe cu colţuri, iar în momentul în care marea este agitată şi o persoană este curioasă să citească acel mesaj, acea plăcuţă o poate răni”, spune Gabriel Bălan, președintele Asociației Salvamarilor.

Acesta a precizat că serviciul de salvamar pe care îl coordonează a primit o asemenea geamandură, donație din partea Fundației pentru SMURD. “Nu îndeplineşte normele de siguranţă. Are alt mesaj decât cel de a limita zona de siguranţă. Rolul serviciului de salvamar e de a preveni şi de a acţiona când este nevoie”, a mai spus Gabriel Culea.

Geamandurile cu cruce implementate pentru a salva viața turiștilor

Șeful salvamarilor din zona de sud al litoralului românesc, George Lipoveanu a declarat că acest tip de geamandură nu ajută. “Când am primit această geamandură, nu am văzut un lucru care să ne ajute, ci un lucru care mai mult ne încurcă. Şi am zis că noi salvăm vieţile oamenilor, noi nu facem politica nimănui.Probabil cineva de la SMURD a primit ordin să le aducă aici. Pe noi nu ne avantajează, mai bine ne trimiteau o mie de balize să le punem din zece în zece metri”, a explicat George Lipoveanu, pentru News.ro.

O geamandură în formă de cruce a fost montată la Eforie, dar reprezentanții serviciului de salvamar spun că nu a avut niciun efect. Șeful Serviciului Salvamar din Eforie, Gheorghe Vătămănescu, a declarat că o furtună a rupt crucea geamandurii. “Am montat o geamandură într-un punct negru pe care îl avem noi, un punct de mare risc. Este vorba de porţiunea dintre Belona şi Vraja Mării. Acolo e o groapă, se formează un curent şi este greu de ieşit de acolo chiar şi pentru salvamari.După ultima furtună, i s-a rupt partea de sus, cu crucea, s-a rupt de la valuri. Geamandura nu a avut niciun efect, lumea a intrat la fel în apă. Nu ţine nimeni cont de steagul roşu arborat, de geamandură până în momentul critic când are nevoie de ajutor”, a povestit Gheorghe Vătămănescu.

Conform acestuia, unii turiști nici nu au remarcat geamandurile cu cruce. Vătămescu susține că aceste geamanduri au fost puse pentru ca lumea să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă Marea Neagră. „Nu am pus-o să fie cimitir sau să facem revoluţie, ci ca lumea să conştientizeze că este un pericol Marea Neagră. An de an mor multe persoane înecate. Nu pentru asta vin turiştii la mare, vin să se distreze”, a mai afirmat şeful serviciului de salvamar din Eforie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: