Înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, Călin Georgescu, candidatul independent, a acordat mai multe interviuri presei internaționale, alegând să ignore majoritatea întrebărilor din partea jurnaliștilor români.
Teorii conspiraționiste și acuzații la adresa lui George Soros
În cadrul unui interviu oferit pe 5 decembrie 2024 pentru Sky News, Georgescu a repetat mai multe teorii ale conspirației legate de pandemia de COVID-19 și schimbările climatice.
Acesta a declarat că nu crede în schimbările climatice cauzate de oameni și a promis că, în cazul în care va ajunge președinte, va lua măsuri pentru interzicerea „propagandei” LGBT.
Călin Georgescu a susținut, de asemenea, că miliardarul maghiar George Soros, o figură centrală în teoriile conspiraționiste, ar încerca să-l împiedice să ajungă la putere.
Întrebat despre posibilele legături ale campaniei sale cu Rusia, Georgescu a răspuns cu un zâmbet, spunând: „Ultima fortăreață Soros a căzut” și a sugerat că acest lucru ar fi provocat disperarea adversarilor săi.
Totodată, acesta a mai adăugat că strategia contracandidaților se bazează pe eliminarea sa din competiție. „Ei s-au unit doar pentru a încerca să scape de un singur candidat – de mine. Asta nu e democrație”, a mai spus Georgescu.
Nu a cheltuit nimic în campanie
Deși informațiile din presă susțin că Georgescu a cheltuit aproximativ un milion de euro pentru campania sa, el a negat aceste acuzații, insistând că nu a cheltuit niciun leu.
De asemenea, autoritățile române au acuzat Rusia de implicare în susținerea lui Georgescu, amplificându-i mesajele pe rețelele sociale, dar candidatul a respins aceste acuzații. „Eu sunt independent. Partidul meu este poporul român”, a mai adăugat acesta.
Georgescu a afirmat că se simte încrezător că va câștiga și va restabili națiunea ca „țară suverană”.
El este acum favorit să câștige în fața Elenei Lasconi, candidata USR, care se află în competiție cu el pentru funcția de președinte.
Covid-19 și schimbările climatice
În timpul interviului, Georgescu a abordat și subiectul pandemiei de COVID-19, afirmând că nu crede în existența virusului. „Nu cred în el”, a spus candidatul de extremă dreapta, punând sub semnul întrebării existența virusului și cerând să fie făcută o anchetă privind originile acestuia.
De asemenea, el a declarat că schimbările climatice nu sunt provocate de activitățile umane și a reiterat acest punct de vedere, în ciuda dovezilor științifice opuse.
„Ați văzut virusul?”, l-a întrebat Georgescu pe jurnalistul britanic, refuzând să accepte explicațiile despre natura microscopică a virusului. Georgescu a continuat să susțină că imunitatea naturală este ceea ce a creat Dumnezeu pentru oameni, punând astfel în discuție măsurile de prevenire a bolii.
În ceea ce privește vaccinurile, el a spus că nu se opune ca oamenii să se vaccineze, dar a subliniat că nu trebuie să fie forțați să facă acest lucru.
Promisiuni legate de drepturile LGBT și relațiile internaționale
Georgescu a promis că va impune noi legi care vor interzice „propaganda” LGBT în școlile din România.
„La el acasă, fiecare poate face ce vrea. Singurul lucru pe care nu îl pot accepta este propaganda din şcoală”, a afirmat Georgescu. Aceste afirmații nu sunt noi, fiind similare cu legi adoptate în alte țări, precum Rusia și Ungaria, care interzic promovarea drepturilor LGBT în școli.
În ceea ce privește politica externă, Georgescu a declarat că dorește ca România să aibă relații mai strânse cu Marea Britanie, un stat pe care îl consideră „aproape de inimă”.
El a subliniat că, după ce a locuit în Regatul Unit, apreciază cultura britanică și a sugerat că România și Marea Britanie ar putea dezvolta o cooperare economică puternică.
Georgescu și influențele externe: legături cu Rusia și Ucraina
Călin Georgescu a fost întrebat și despre posibilele legături cu Rusia, dar a negat orice asociere cu Kremlinul, afirmând că „nu are nimic” de-a face cu Vladimir Putin.
Cu toate acestea, a adăugat că liderul rus este un „patriot” și un „lider”. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, Georgescu a susținut că România nu trebuie să se implice în război, promovând în schimb o politică de pace.
În ciuda acestor declarații, Georgescu a insistat că nu este „antisemit” și a declarat că Israelul este „o țară fantastică”, o poziție care contrazice declarațiile anterioare ale sale, în care a lăudat regimuri colaborative din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.