Redactia.ro
Home » Știri » La 96 de ani, Giuseppe Paternò, șef de promoție la o facultate din Italia

La 96 de ani, Giuseppe Paternò, șef de promoție la o facultate din Italia

Un bărbat de 96 de ani, cel mai vârstnic absolvent și șef de promoție la o facultate din Italia: „Mi-am îndeplinit visul”

Giuseppe Paternò, 96 de ani, a devenit cel mai în vârstă absolvent de facultate din istoria Italiei, îndeplinindu-și visul pe care l-a avut încă din tinerețe, acela de a absolvi cu brio un program de studii superioare, relatează The Guardian. Bărbatul a fost chiar șef de promoție în generația sa: „Este una dintre cele mai fericite zile din viața mea”.

S-a înscris la Facultatea de Filosofie în 2017

În 2017, Paternò s-a înscris la filosofie, la Universitatea din Palermo.

Mă trezeam la șapte dimineața să studiez. Am folosit o mașină veche de scris pentru a-mi face temele. Mă odihneam după-amiază, pentru ca seara să mă apuc din nou de studiat până la miezul nopții”, a relatat Paternò.

Dificultăți întâmpinate

Crescând în Sicilia în anii 1930, obstacole precum sărăcia, războiul și, mai apoi, întreținerea unei familii i-au stat în calea realizării unui obiectiv pe care și-l setase din tinerețe.

Mi-am îndeplinit, în sfârșit, visul”, a relatat bărbatul, veteran de război și fost muncitor în rețeaua de căi ferate din Italia.

Cele mai bune rezultate academice din generația sa

Paternò a absolvit facultatea de filosofie de la Universitatea din Palermo, având cele mai bune rezultate academice din întreaga sa gerenație, și fiindu-i acordate mai multe titluri de onoare.

Să am posibilitatea să studiez a fost întotdeauna cea mai mare aspirație a mea, însă familia nu a avut resursele necesare să plătească pentru educația mea. Am fost o familie mare și foarte săracă”, mărturisește bărbatul.

Proaspătul absolvent a fost cel mai mare din cei șapte frați și a început să muncească încă de când era mic, ajutându-și tatăl la o fabrică de bere din Palermo. În luna iulie a lui 1943, când au avut loc invaziile aliatice în Sicilia, Paternò lucra ca telegrafist în orașul italian Trapani.

Am ieșit neatins de război și mi-am luat un loc de muncă pentru serviciul feroviar de stat. Nu eram entuziasmat de meseria mea, dar știam că trebuie să o fac pentru că pe atunci eram deja căsătorit și aveam o familie pe care să o întrețin. În același timp, aveam o dorință copleșitoare de a mă scufunda în cărți și de a citi, studia și învăța”,   a relatat Paternò.

Paternò a absolvit liceul la 31 de ani

Paternò a absolvit un liceu abia la vârsta de 31 de ani, lucru pentru care a fost nevoit să meargă la orele ținute seara, după ce ieșea de la muncă, obținând, în cele din urmă, calificarea de inspector.

Vecinii obișnuiesc să mă întrebe «De ce te mai complici cu asta la vârsta ta?», ei neînțelegând importanța îndeplinirii unui vis, indiferent de vârstă.

Pandemia de COVID-19 era cât pe ce să îi pună bețe în roate în procesul de absolvire a facultății, însă, odată cu trecerea în online a cursurilor, bărbatul s-a conformat și a reușit să se adapteze la noua tehnologie.

Când a venit pandemia, am început să ne îngrijorăm pentru sănătatea sa”, a spus Ninni Paternò, fiul lui Giuseppe.

Paternò și-a văzut visul devenit realitate vineri, când, din postura de șef de promoție, a absolvit cu laude facultatea.

Esta una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Îmi doresc doar ca soția mea să fi fost lângă mine astăzi, să mă vadă. Ea s-a stins din viață acum 14 ani”, a spus bărbatul.

Mama sa a trăit 100 de ani

Mă gândesc să continui și să aplic la master. Mama mea a trăit până la vârsta de 100 de ani. Dacă numerele vor fi ereditare, înseamnă că mai am patru ani pentru a o face și pe asta”, a declarat bătrânul.

După această reușită, Paternò nu se gândește să renunțe la studii și ia în considerare varianta aplicării la un program de masterat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini