Redactia.ro
Home » Știri » Hagia Sophia urmează să devină moschee. Grecia amenință Turcia cu grave consecințe

Hagia Sophia urmează să devină moschee. Grecia amenință Turcia cu grave consecințe

Criticile la adresa Turciei iau amploare, după ce decizia transformării în moschee a bisericii-simbol al creștinătății Hagia Sophia din Istanbul (fostul Constantinopol) a șocat lumea întreagă. În special Grecia este revoltată și amenință că această faptă va avea consecințe.

Grecia amenință Turcia cu grave consecințe, ca urmare a transformării în moschee a fostei biserici ortodoxe Hagia Sophia, în prezent muzeu. Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a comis o ,,greșeală istorică”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas. E necesar să existe un răspuns potrivit pentru această batjocură adusă lumii creștine. Uniunea Europeană, Rusia și SUA susțin că decizia este regretabilă. Biserică Ortodoxă Rusă este consternată.

Transformarea a început

Vineri, Înalta Curte Administrativă a Turciei a retras statutul de muzeu a fostei biserici creștin-ortodoxe. La scurt timp după aceea, președintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat ca Hagia Sophia să fie deschisă pentru rugăciunile și celebrările islamice, lucru pus la punct și calculat de mult. Așadar de sâmbătă, în biserica închisă pentru vizitatori au început pregătirile pentru ,,convertirea” ei în moschee. Angajați ai Ministerului Turismului au inspectat domul și minaretele, după cum a raportat agenția turcă de știri Anadolu.
,,Am început deja lucrările necesare”, a declarat Ali Erbas, președintele Direcției Cultelor (Diyanet). Acesta speră că lucrările se vor finaliza până pe 24 iulie, ca potrivit dorinței lui Erdogan, biserica care era simbolul creștinătății să fie folosită drept moschee.

Creștin-ortodocșii sunt revoltați și îngroziți

Importanța Hagiei Sophia pentru ortodoxie a făcut ca cele mai ferme reacții să vină din partea Greciei și a Rusiei. Mitropolitul Ilarion de la Patriarhia Moscovei a apărut la televiziunea de stat a Rusiei și a spus că fapta lui Erdogan reprezintă o lovitură împotriva ortodoxiei.

Hagia Sophia este pentru creștinii ortodocși din întreaga lume un simbol cu deosebită însemnătate, precum basilica Sfântul Petru din Roma este pentru credincioșii catolici – Mitropolitul Ilarion

Regretabilul eveniment va influența cu siguranță relațiile Turciei cu lumea creștină. ,,Situația politicii interne din Turcia și motivele care au dus către transformarea bisericii în moschee ar fi putut fi analizate diferit”, a spus mitropolitul rus.

Moștenirea spirituală și culturală a unei lumi întregi nu ar trebui să fie luată ostatică de către o situație politică – Mitropolitul Ilarion

Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe ale Rusiei, Alexander Grushko, a reamintit importanța Hagiei Sophia. ,,Astăzi nu mai există multe simboluri cu o asemenea istorie de sute de ani, care de asemenea a avut o influență în evoluția umanității”, a declarant acesta pentru agenția de presă Interfax.

Gruschko se așteaptă ca Turcia să protejeze și să prezerve clădirea și să o lase în continuare accesibilă publicului: ,,Sper foarte tare că toate angajamentele vor fi puse în aplicare.”
Luarea de poziție a SUA este similară, susținând că patrimoniul cultural mondial trebuie să rămână deschis pentru toți vizitatorii. Comisarul UE pentru Afaceri Externe, Josep Borell, a numit regretabilă decizia lui Erdogan, spunând că Turcia, ca membru fondator al Alianței Civilizațiilor și-a asumat angajamentul să promoveze dialogul inter-religios și toleranța.
Grecia condamnă comportamentul lui Erdogan și va face tot ceea ce-i va sta în putință să se asigure că vor exista consecințe asupra Turciei – Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului grec

Kyriakos Mitsotakis, șeful guvernului grec, a declarat că decizia lui Erdogan va afecta relațiile Turciei cu UE. Grecia și țara ei vecină aveau oricum relații tensionate din cauza disensiunilor cu privire la zăcămintele de gaze din Marea Mediterană și problematicilor legate de imigranți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: