Redactia.ro
Home » Știri » Hemoglobina glicozilată: ce este și când este recomandată determinarea ei

Hemoglobina glicozilată: ce este și când este recomandată determinarea ei

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, determinarea periodică a hemoglobinei glicozilate este esențială pentru evaluarea și monitorizarea controlului glicemic pe termen lung. Ce este de fapt hemoglobina glicozilată, când și cât de frecvent se recomandă determinarea nivelului acesteia, dar și de ce vei afla mai jos.

Ce este hemoglobina glicozilată? 

Hemoglobina este o proteină esențială din celulele roșii sanguine, responsabilă pentru transportul oxigenului în tot corpul. Când nivelul de glucoză din sânge este crescut, are loc un proces numit glicarea hemoglobinei, adică atașarea glucozei la hemoglobină, formându-se astfel hemoglobina glicozilată, cunoscută și sub denumirea de HbA1C.

Testul HbA1C este o analiză utilă în evaluarea gestionării diabetului zaharat deoarece arată cât zahăr este atașat de hemoglobină. Un nivel ridicat de hemoglobină glicozilată poate indica, de asemenea, prezența unor probleme de sănătate precum bolile de inimă, de rinichi sau afecțiunile neuronale.

Când este recomandată determinarea hemoglobinei glicozilate? 

Testul pentru hemoglobină glicozilată este adesea recomandat pentru monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat. Acesta permite evaluarea retrospectivă a statusului glicemic, adică a nivelului de zahăr din sânge în ultimele 3 luni, și monitorizarea pe termen lung al controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat.

Frecvența testării HbA1c depinde de tipul de diabet și de stabilitatea controlului glicemic. În general, se recomandă determinarea hemoglobinei glicozilate o dată la 3-4 luni pentru pacienții cu diabet zaharat tip I sub tratament convențional, la 1-2 luni pentru pacienții cu diabet zaharat tip I sub tratament intensiv, la 6 luni pentru pacienții cu diabet zaharat de tip II cu un control glicemic stabil, la fiecare 1-2 luni pentru gravidele cu diabet zaharat și la fiecare 1-2 luni pentru pacientele cu diabet gestațional.

Cum se determină nivelul hemoglobinei glicozilate? 

Testul pentru hemoglobină glicozilată este o analiză de sânge simplă, ce nu necesită niciun fel de pregătire specială. Se recomandată totuși recoltarea sângelui dimineața, pe nemâncate, pentru a obține cele mai precise rezultate.

Valorile normale ale HbA1c pot varia ușor de la un laborator la altul. În general, se consideră că valorile normale pentru un adult sănătos sunt situată între 4,8 și 5,6%. Pentru persoanele cu prediabet, valorile HbA1c se situează între 5,7 și 6,4%, în timp ce pacienții cu diabet zaharat au de obicei un nivel de HbA1c de peste 6,5%.

Medicul tău va interpreta rezultatele testului HbA1c și va discuta cu tine despre ce înseamnă acestea și ce pași pot fi făcuți pentru a îmbunătăți controlul glicemiei.

Care este diferența dintre glucoza serică și hemoglobina glicozilată? 

Hemoglobina glicozilată și glucoza serică sunt două teste esențiale utilizate pentru monitorizarea și managementul nivelurilor de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat, însă nu trebuie confundate.

Glucoza serică măsoară nivelul de glucoza din sânge la un anumit moment. Rezultatele acestui test pot fi influențate de numeroși factori, inclusiv alimentație, exerciții fizice și stres. Pe de altă parte, hemoglobina glicozilată (HbA1c) oferă o imagine completă și mai exactă a controlului glicemiei pe termen lung, arătând, după cum am văzut mai sus, media nivelului de glucoză din organism din ultimele 3 luni, nu doar la momentul măsurătorii. O altă diferență constă în faptul că hemoglobina glicozilată nu este influențată de ritmul circadian, dietă și alte fluctuații ale concentrației glucozei în sânge.

Hemoglobina glicozilată (HbA1C) este un test important care oferă o imagine mai exactă a evoluției statusului glicemic pe termen lung la persoanele cu diabet. Monitorizarea regulată a HbA1C poate ajuta la gestionarea eficientă a diabetului, la reducerea riscului de complicații și la îmbunătățirea calității vieții.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Pentru recomandări personalizate privind analizele necesare în vederea diagnosticării, tratării și gestionării unei afecțiuni, precum și pentru interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la o consultație!

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/hemoglobina-glicozilata-hba1c

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/glucoza-serica

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini