Redactia.ro

Cine este Luca Francesco Zvaleni de la Chefi la cuțite 2025? A primit 3 cuțite de aur

Luca Francesco Zvaleni, un talent culinar la doar 26 de ani, a devenit una dintre revelațiile sezonului Chefi la cuțite 2025, reușind o performanță rară: a primit trei cuțite de aur. Alegerea sa finală a fost chef Richard Abou Zaki, care i-a promis că îl va sprijini să ajungă în marea finală.

Cine este Luca Francesco Zvaleni

Originar dintr-o familie de români din Satu Mare, Luca s-a născut la Roma și a copilărit în Italia. Prima interacțiune cu bucătăria a avut-o în adolescență, iar de atunci gastronomia i-a devenit pasiune permanentă.

„Prima mea interacțiune cu bucătăria a fost la 12-13 ani. Bucătăria e un act de iubire”, a mărturisit Luca în fața juraților.

Parcursul său profesional a început devreme. La doar 16 ani pășea în bucătăria unui restaurant cu stea Michelin – un pas uriaș pentru orice tânăr aspirant. A urmat cursurile unei școli publice cu profil gastronomic în Italia, iar apoi s-a mutat în Franța, unde a lucrat în restaurante de top, perfecționând rafinamentul și disciplina specifice bucătăriei franțuzești.

În prezent, locuiește în Monaco și lucrează într-un restaurant cu 3 stele Michelin, unde ocupă poziția de chef de secție (chef de partie), responsabilitate care îi solicită perfecțiunea în fiecare detaliu. Unul dintre marile sale visuri profesionale a fost să ajungă să lucreze pentru celebrul Alain Ducasse.

„Visul meu a fost să lucrez la Alain Ducasse… Prima întâlnire cu Ducasse a fost la Parma, unde lucram înainte”, a povestit Luca emoționat.

Preparatul care a cucerit juriul

La preselecțiile din 19 noiembrie 2025, Luca a prezentat un preparat rafinat inspirat din gastronomia franțuzească modernă: seabass cu sparanghel și citrice. Preparatul a atras imediat atenția juraților.

Chef Richard, cunoscut pentru exigența sa, a fost surprins:

„Știți că mie nu-mi place sparanghelul verde, dar aici îmi place crocănțimea. E o farfurie fină.”

Luca a creat un moment unic în istoria show-ului, primind trei cuțite de aur. Primul chef care i-a oferit distincția a fost Alexandru Sautner:

„Ești un băiat extraordinar de umil, profesionist. Ești exact ce-mi doresc eu într-o echipă. Ține cont că ți-am dat primul cuțitul de aur, semănăm amândoi. Poți fi fiul meu, pot să te ghidez în viață sau măcar în acest show.”

Imediat au urmat chef Ștefan Popescu și chef Richard, care au apreciat pregătirea, modestia și finețea preparatului. Chef Orlando Zaharia a mărturisit că, dacă ar fi avut un cuțit de aur în plus, l-ar fi oferit și el lui Luca.

Chef Richard a completat, emoționat:

„Luca, am visat un concurent ca tine și poate de aceea nu am dat până acum cuțitul de aur. Am fost rezervat. Ascultând povestea ta, chiar mi-am regăsit povestea și am avut piele de găină.”

Chef Ștefan Popescu a adăugat:

„Eu pot să-ți fiu și frate, și tată. M-a impresionat parcursul tău. Când ți-am văzut farfuria, am zis că ești fabulos.”

Alegerea finală

În fața a trei chef-i care îi ofereau șansa de a intra în echipa lor, Luca a ales să meargă alături de chef Richard Abou Zaki.

„Eu deja am o preferință din vechile sezoane. Merg pe calea dificilă… O să facem o limbă a noastră!”, a spus tânărul bucătar.

Vizibil emoționat, chef Richard l-a îmbrățișat și l-a dus să îi prezinte părinților săi, un moment încărcat de emoție și speranță pentru drumul competițional ce îi așteaptă.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: