Redactia.ro
Home » Știri » Imobilitatea cauzată de degradarea articulației șoldului – Soluții eficiente de tratament

Imobilitatea cauzată de degradarea articulației șoldului – Soluții eficiente de tratament

Cauzele care pot conduce la afecțiuni la nivelul articulației șoldului sunt multiple, de la vârstă și stil de viață, la dezvoltarea unor probleme de sănătate, traumatisme sau accidente. Aceste probleme pot determina dureri severe la nivelul șoldului, culminând cu limitarea posibilităților de deplasare a pacientului, fiind necesară o vizită la medicul specialist. În urma unor investigații amănunțite acesta va putea stabili un diagnostic clar în funcție de care să creioneze un plan de tratament medicamentos ori să decidă dacă este nevoie de o proteză de șold.

Ce sunt protezele de șold și când se utilizează

Protezele de șold sunt dispozitive medicale utilizate pentru a înlocui articulația șoldului care a fost deteriorată de anumiți factori, interni sau externi și care nu poate fi reabilitată cu ajutorul sesiunilor de recuperare medicală sau a tratamentelor medicamentoase convenționale. Înlocuirea articulației este o procedură din ce în ce mai utilizată, dată fiind rata pacienților care se confruntă cu:

ArtrozăProtezele de șold sunt o opțiune pentru pacienții cu artroză (degradarea cartilajului articular) care nu au obținut ameliorare prin alte metode de tratament.

Fracturi de șold – După o fractură de șold, protezele pot fi utilizate pentru a restabili funcționalitatea și mobilitatea.

Osteoporoză avansată – Protezele cimentate sunt recomandate persoanelor vârstnice cu osteoporoză în stadiu avansat, deoarece se fixează bine la os încă de la început și permit sprijinul pe piciorul operat imediat după intervenție.

Degenerare articulară severă – Dacă articulația șoldului este grav afectată și cauzează dureri și limitări funcționale, proteza poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Ce fel de proteze există

În funcție de modalitatea de inserare, de materialul din care sunt realizate, dar și de afecțiunea care a impus utilizarea acestora, protezele pot fi clasificate în:

Protezele cimentate: Acestea se fixează în os cu ajutorul unui ciment ortopedic pentru a asigura durabilitate ridicată și recuperare imediată, fără perioadă de repaos. Sunt mai rar folosite din cauza faptului că sunt nu se adaptează osului natural, fiind cu preponderență recomandate persoanelor vârstnice. Avantajul principal al acestora este faptul că fixarea se face imediat și piciorul operat va putea fi folosit la scurt timp după intervenție.

Protezele necimentate: Acestea se fixează prin creșterea osului în interiorul protezei, proces natural și benefic pentru a asigura biocompatibilitate și rezistență în urma intervenției. Componentele au suprafețe poroase în care osul crește după implantare în așa fel încât proteza să devină parte integrantă din articulație, preluând toate funcțiile zonei înlocuite. Sunt cele mai folosite proteze de șold datorită faptului că asigură rezultate optime pe termen lung în timp ce oferă o fixare secundară foarte bună. La rândul lor, acestea pot fi realizate din metal pe metal, ceramică pe polietilenă sau ceramică pe ceramică, cea din urmă fiind cea mai longevivă dintre opțiuni.

Care este procedura de restaurare a articulației șoldului

Pentru a stabili dacă pacientul are nevoie de proteză la nivelul șoldului, medicul va evalua articulația de la interior, prin proceduri complexe, precum astroscopia, care presupune utilizarea unor camere de mici dimensiuni pentru a obține imagini de înaltă definiție în vederea stabilirii unui diagnostic clar.

Din momentul în care se stabilește că restaurarea articulară este singura soluție disponibilă, încep pregătirile pentru intervenția chirurgicală, care se desfășoară sub anestezie, garantând minim de disconfort. Medicul îndepărtează articulația de șold existentă și realizează o scobitură în capătul femurului pentru a putea monta un arbore metalic unghiular scurt cu o bilă netedă pe capătul său superior în golul osului coapsei, elemente care sunt presate sau cimentate pentru o fixare sigură. Suprafețele articulare deteriorate sunt înlocuite cu inserții metalice, urmând ca incizia să fie închisă, iar pacientului să i se administreze calmante, pentru a resimți cât mai puțină durere.

Programează-te la un consult de specialitate din timp și stabilește care este starea articulațiilor tale pentru a evita intervenții chirurgicale complexe!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini