Cadrul legislativ pentru apărarea victimelor se întărește. După doi ani și jumătate a fost adoptată și promulgată o inițiativă legislativă în acest sens.
Ce se întâmplă cu agresorii
Dacă până în acest moment nu se puteau aplica pedepse agresorilor, începând de astăzi, după adoptarea noilor prevederi la Codul Penal, dosarul de vătămare se cercetează chiar dacă victima se răzgândește.
Adriana Săftoiu este inițioarea legii. ,,În urma bătăilor și a amenințărilor, aceste femei își retrag plângerile. Drept urmare. cei mai mulți dintre cei care sunt agresori scăpau absolut nevinovați. Adică, practic, femeia încasa bătaia, iar el rămânea la fel de fericit ca până atunci. Violența în familie nu înseamnă doar o bătaie soră cu moartea. Specialiștii Departamentului de Justiție al Statelor Unite spun că abuzul fizic implică un contact destinat să provoace frică, durere și alte suferințe fizice sau vătămăti. Sunt multe femei care se împiedică de rușine sau de mitul culturii bătăii la români”, a spus inițiatoarea legii.
Adriana Săftoiu a adresat și un îndemn către femeile care se află în această situație. ,,Acestea sunt bariere pe care trebuie să le treceți și să faceți apel la autorități”.
Pe de altă parte, Adriana Săftoiu este de părere că acest aspect este legat de educație și de o mentalitate care se perpetuează. Mai mult, deputatul PNL este de părere că violența domestică nu vizează doar femeile din mediul rural, cât și femeile din mediul urban. ,,Dacă cineva crede că violența domestică se întâlnește doar în mediul rural sau în familii mai sărace, se înșeală. Această violență domestică afectează și femei din mediul urban, cu studii superioare”.
Conform ultimelor statistici, femeile încep să aibă încredere în poliție, să vorbească și să ceară ajutor.
,,Se și constată o creștere a numărului de protecție provizorii, cele emise de poliție, cu 8,2 % mai multe față de primele zece luni ale anului trecut. Estea devărat că din totalul acestora, peste 7.000 de ordine au fost emise la solicitarea victimelor”, a declarat Ramona Dabija, Comisarul Șef al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității (ICPC) .
Comisarul Șef al ICPC a transmis faptul că este important ca fecare persoană să ia atitudine în momentul în care sunt încălcate drepturile altor persoane. ,, Poliția te îndeamnă pe tine, pe mine sau pe oricineasistă la un act de violență să luăm atitudine. E foarte important să știm că oricare dintre noi putem lua atiudine atunci când vedem că o persoană este în pericol”, a fost mesajul transmis de comisarul șef al ICPC.