Redactia.ro
Home » Știri » Investește sigur, fără riscuri mari, pentru a-ți plusa economiile

Investește sigur, fără riscuri mari, pentru a-ți plusa economiile

Investiții accesibile pentru economiile tale: posibile oportunități și riscuri

Investițiile cu risc mic sunt acele investiții rezervate în general persoanelor care au reușit să facă economii pe care vor să le valorifice. Au randament mic pe termen lung, dar și rata de risc este mică. Investițiile cu risc mic sunt pretabile pentru cei care doresc să-și păstreze capitalul și să mențină un flux constant de venituri din dobânzi.

De ce să-ți investești economiile?

Cu toate că perioada de criză economică te îndeamnă la precauție, banii care stau într-un cont bancar nu produc nimic. Ai muncit să-i economisești, iar acum ar trebui să producă ei pentru tine. Dacă îți lipsesc practica și cunoștințele pentru a te lansa în investiții riscante, dar cu potențial mai mare de câștig, investește în sectoare mai sigure, chiar dacă veniturile pe termen lung sunt mai mici. 

Desigur, compromisul este că, reducând expunerea la risc, este probabil să obții randamente mai mici pe termen lung. Este ca atunci când tânjești la o vacanță în Las Vegas, dar nu-ți permiți să pierzi bani grămadă, așadar joci la cazinouri online cu mize mici pentru ca riscul să fie minim. Îți spunem cum poți să-ți investești bani, riscând puțin, dar cu venituri stabile pe termen lung. 

Titlurile de stat

Toți experții financiari consideră titlurile de stat unele dintre cele mai sigure plasamente în care poți investi. Statul se împrumută, practic, de la populație, pentru un interval de timp și cu o dobândă bine stabilite. Încă din anul 2020, Guvernul României, prin  Ministerul Finanțelor,  a dar posibilitatea românilor să cumpere titluri de stat. Oferta a continuat și anul acesta.

Titlurile de stat au maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în formă dematerializată. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Titlurile de stat pot fi achiziționate online sau de la Poșta Română.Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. 

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor sunt utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Obligațiuni corporative

Aceste investiții sunt foarte bune pe termen lung, pentru că, de asemenea, au risc scăzut. Oferă capital garantat 100% la maturitate şi încasări periodice la un randament atractiv. Aceste obligațiuni sunt emise de companii locale, care le folosesc pentru a-și finanța capitalul. Vorbim de companii locale producătoare de mașini, construcții, furnizorii de servicii financiare, energie, telecomunicații, tutun și alimente. Companiile folosesc obligațiunile corporative pentru a-și finanța capitalul.  

Obligațiunile corporative din România au rată fixă sau variabilă, și au forma unor cupoane plătite de obicei o dată pe an, iar la maturitate obligațiunea este rambursată integral. Maturitatea unui cupon este cuprinsă între 3 și 30 de ani. Poți cumpăra obligațiunea la prețul pieței, stabilit de cerere și ofertă. Riscul investiției este direct invers proporțional cu ratingul.  

Cu cât ratingul este mai scăzut, cu atât e mai riscantă investiția, dar dobânda este mai mare. 

Fondurile de investiții pe acțiuni ale băncilor

Fondurile de investiții pe acțiuni sunt produse pe care le întâlnești la orice bancă comercială din România. Există fonduri de investiții atât în RON, cât şi EUR. Sunt unele fonduri de investiții care investesc majoritar în acțiuni din România. Urmăresc obținerea unor performanțe financiare relativ ridicate în condițiile menținerii investiției pe timp mai lung.

Sunt și fonduri de investiții cu plasamente în piețele globale de acțiuni. Investițiile se fac pe termen lung, de minim 5 ani, unde 75% dintre active sunt reprezentate de acțiuni sau titluri de participare emise de fonduri care investesc preponderent în acțiuni și 25% în alte active cum ar fi depozite, instrumente cu venit fix. Sunt investiții în energie, în domeniul agricol, imobiliare sau în tehnologie, în general acest tip de domenii în permanență dezvoltare. 

Alte tipuri de investiții

Investițiile în aur sunt investiții considerate sigure. Aurul este una din cele mai sigure forme de păstrare a economiilor. Poți cumpăra aur fizic, în formă de  lingouri sau monede. Prețul aurului fluctuează, dar valoarea lui este stabilă și poate fi vândut în țară sau în străinătate. Băncile centrale îți recomandă să deții între 5 și 10% din portofoliul pe termen lung în metale prețioase. Lingourile sau monedele se pot ridica sau pot fi păstrate efectiv la bancă, exact așa cum păstrezi economiile. 

Trebuie să știi când este momentul potrivit să faci pasul spre o investiție

Dacă ai început să te gândești al investițiile în produse bancare, la bursă, în acțiuni, înseamnă că ai început să te și informezi. Acumularea cunoștințelor trebuie să înceapă cu identificarea momentului potrivit pentru a face acest tip de investiții. Trebuie să vezi dacă-ți permiți acest tip de investiții. Investești doar dacă cheltuielile tale lunare sunt mereu acoperite, nu ai datorii și ești deja acoperit pentru cheltuieli neprevăzute. 

Apoi, trebuie să analizezi cât poți să economisești lunar, pentru ce vrei să economisești, unde te vezi din punct de vedere financiar în 5, 10 ani sau mai mult. Trebuie să te gândești exact la obiectivele pe care ți le-ai fixat pentru banii investiți. Poți să te gândești la investiții și dacă reușești să economisești măcar 50 de lei pe lună. Nu trebuie neapărat să ai zeci de mii de euro ca să ajungi să-ți pui banii la treabă. 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini