Redactia.ro
Home » Știri » ÎPS Teodosie s-a supărat pentru că a fost întrerupt la Ziua Marinei: ”Vor răspunde în fața lui Dumnezeu”

ÎPS Teodosie s-a supărat pentru că a fost întrerupt la Ziua Marinei: ”Vor răspunde în fața lui Dumnezeu”

Astăzi a fost sărbătorită Ziua Marinei Române, ajunsă la cea de-a 120-a ediție. Forţele Navale Române (FNR) au sărbătorit Ziua Marinei la Bucureşti, Bicaz, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Constanţa, oraș în care a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

La Constanța, slujba a început cu 5 minute mai târziu din cauza întârzierii lui Klaus Iohannis. Ba chiar mai mult, aceasta a fost întreruptă de organizatori în momentul în care i s-a dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait.

După câteva momente de uluire, Arhiepiscopul Tomisului şi-a continuat slujba pentru aproximativ cinci minute, dar fără sunet, așa că a decis să părăsească portul militar.

Pe drum spre mașină, ÎPS Teodosie le-a spus jurnaliştilor că i-a fost oprit microfonul în timpul unei slujbe religioase pentru prima dată. El a mai precizat că nu vrea să interpreteze gestul, iar când a fost întrebat dacă s-a supărat, a oferit următorul răspuns.

”De ce să mă supăr, nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta pentru că înaintea lui Dumnezeu vor răspunde.

Nu știm de ce au făcut asta. Mi-au dat 17 minute, ceea ce… Și mai aveam timp. E prima dată (n.r. – când i s-a întâmplat să-i fie întreruptă slujba)”, a spus ÎPS Teodosie pentru jurnaliștii televiziunii Antena 3, care au completat că incidentul are legătură cu întârzierea președintelui Klaus Iohannis.

Întregul eveniment a fost filmat și postat pe pagina oficială de facebook al mapn. La minutul 27 puteți urmări reacția de uimire a Arhiepiscopului Tomisului după ce a constatat că i s-a oprit microfonul.

ÎPS Teodosie s-a supărat pentru că a fost întrerupt la Ziua Marinei: ”Vor răspunde în fața lui Dumnezeu”

Ulterior, pentru a se încadra în programul stabilit, organizatorii au fost nevoiți să întrerupă slujba, întrucât mai multe aeronave urmau să survoleze portul și zborul nu putea fi întârziat.

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Marinei

”Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale Române, sărbătoare a marinarilor militari și civili, a constructorilor navali și a lucrătorilor portuari, are valoare de simbol pentru români, pentru care Marea Neagră, fluviul Dunărea și râurile care brăzdează întinsul țării au reprezentat elemente esențiale de referință ale unui spațiu de existență și de identitate națională.

Este prilej să ne cinstim înaintașii, să aducem omagiul nostru eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape. Îmi amintesc cu emoție de clipele petrecute alături de marinarii români atât pe mare, cât și la diferite activități desfășurate în poligoanele sau porturile militare, în calitate de ofițer al Armatei României și ulterior de șef al Statului Major al Apărării sau de ministru al apărării naționale.

De ziua lor, marinarii din Forțele Navale au dovedit din nou în fața românilor profesionalismul și măiestria, calități care i-au consacrat ca simbol al securității naționale la mare și fluviu și ca parteneri de încredere pentru aliați. În contextul dificil pe care îl traversăm, regiunea Mării Negre a devenit zonă de interes strategic a NATO, prin noul Concept Strategic al Alianței adoptat la summitul de la Madrid, în timp ce Congresul Statelor Unite a luat în dezbatere noua lege bipartizană ce consacră Strategia SUA pentru Marea Neagră.

Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe și în continuă evoluție, este vitală pentru garantarea securității noastre, a tuturor. Prin misiunile indeplinite cu succes, Romania contribuie la asigurarea libertății de navigație, libertății comerțului și circulației în Marea Neagră și la siguranța traficului naval, dovedind capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității in regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean.

Conflictul din apropierea granițelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație. Perioada recentă a consfințit accelerarea procesului de modernizare a Forțelor Navale atât pentru a răspunde cerințelor ce revin acestei importante categorii de forțe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate față de NATO și UE, cât și pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internațional.

Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României și Forțelor Navale Române. Caracteristicile mediului de securitate din zona Mării Negre, precum și participarea României în cadrul structurilor de securitate ale NATO și Uniunii Europene, au determinat în mod inevitabil transformarea conceptuală, structurală și de acțiune a instituției.

Forțele Navale ale României continuă tradiția înaintașilor acționând în interesul națiunii și pentru garantarea siguranței granițelor, securitatea fluvială și maritimă și dezvoltarea relațiilor complexe militaro-diplomatice la Marea Neagră și pretutindeni unde statul român își află interesul geostrategic.

Dragi marinari, ați dovedit, în nenumărate rânduri capacitatea acestui popor de a da oameni curajoși și performanți, capabili să înfrunte vicisitudinile mării și ale vieții de marinar. Ați reprezentat cu profesionalism și onoare țara în cadrul tuturor misiunilor încredințate peste hotare și de fiecare dată, la întoarcerea în țară, ați putut raporta cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”

Mulțumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile și importurile Ucrainei, greu încercata în război, prin Portul Constanța și alte facilități portuare și prin tranzitul bunurilor pe teritoriul țării noastre, direct sau prin Republica Moldova. Ne-am asumat o sarcină în care Forțelor Navale Române le revine un rol important de a-și demonstra măiestria și capacitatea de cooperare cu aliații pentru a atinge dezideratele.

Pentru tot ce faceti, aveți prețuirea și întregul sprijin al Guvernului României! Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile și Vânt din pupa! Și pentru că astăzi este și una dintre cele mai mari sărbători creștine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care își serbează onomastica”, se arată în mesajul transmis de Nicolae Ciucă pe Facebook.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro