Redactia.ro

Izvoare, atunci și acum – un proiect cultural de revitalizare a colindei tradiționale moldovenești

Sustinut de

Fundația Culturală Terrarmonia desfășoară proiectul cultural „Izvoare, atunci și acum”, menit să revitalizeze și să promoveze colinda tradițională moldovenească. Cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, acest demers ambițios aduce în atenția publicului colinde autentice din județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Vrancea, sub forma unor modele de interpretare, disponibile pe o platformă interactivă online.

Proiectul implică atât localnici, cât și comunități din diaspora, oferind publicului oportunitatea de a redescoperi o parte importantă din patrimoniul cultural imaterial al României, recunoscut UNESCO.

Am discutat cu dl prof. univ. dr. Ioan Bocșa, coordonatorul proiectului „Izvoare, atunci și acum- colinda tradițională în zone etnografice ale Moldovei” privind particularitățile acestui demers.

Reporter: Domnule profesor Bocșa, ce v-a motivat să inițiați acest proiect cultural dedicat colindei tradiționale din Moldova?

Ioan Bocșa: Studiul și promovarea colindei tradiționale românești, element al identității noastre naționale, a reprezentat o preocupare esențială de-a lungul activității mele. Proiectul „Izvoare, atunci și acum” este o continuare firească a acestor preocupări și o acțiune prin care, împreună cu colegii și partenerii din proiect, încercăm să suplinim deteriorarea mecanismelor tradiționale de transmite a folclorului din generație în generație.

Reporter: Ce aduce nou acest proiect?

Ioan Bocșa: În cadrul proiectului „Izvoare, atunci și acum”, ne concentrăm pe zone etnografice din Moldova, implicând județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Vrancea. S-a creat o platformă online, care funcționează ca o hartă interactivă a colindelor, fiecare județ având asociată câte o colindă tradițională autentică, în interpretarea originală a persoanelor-resursă (suport documentar) și transpusă în haină de sărbătoare prin interpretarea artistică oferită de membrii Ansamblului Icoane Moldave. Această platformă este gândită pentru a stimula interacțiunea cu publicul, care poate contribui la îmbogățirea repertoriului de colinde autentice.

Reporter: Publicul poate contribui la proiect?

Ioan Bocșa: Absolut. Se organizează un concurs online de interpretare colinde după modelul oferit de Ansamblul Icoane Moldave și un concurs online de colinde inedite, în cadrul căruia publicul va avea ocazia să încarce interpretări proprii ale unor colinde autentice, contribuind astfel la promovarea acestora. Este o abordare interactivă, care transformă publicul din spectatori în participanți activi, oferindu-le șansa să devină ambasadori ai tradiției colindelor. Am mizat mult pe caracterul interactiv al proiectului, stimulând dialogul între specialiști și publicul larg, între profesorii de muzică implicați în proiect și elevi sau studenți și între generații, prin provocarea de a culege colinde tradiționale și a le pune în lumină prin concursul de interpretare.

Reporter: Cum ajutați participanții la concursuri și publicul, în general, să se apropie de colinda tradițională?

Ioan Bocșa: Demult, în comunitatea tradițională, colinda avea un rol esențial, iar oamenii credeau că prin colindat pot influența în bine mersul vremurilor. Sunt multe lucruri de spus pe acest subiect… așa că am filmat un comentariu introductiv, în care ofer contextul necesar apropierii de colinda tradițională. Mai mult, pentru că acest proiect se adresează și comunității românești din Renania, unde activează unul dintre partenerii noștri cu tradiție, am organizat un webinar pe tema colindei. M-am bucurat că s-au înscris în jur de 100 de persoane și că atmosfera a fost una de sărbătoare. Înregistrarea e disponibilă pe Youtube, așa că se pot bucura de aceste informații și cei care nu au reușit să participe la evenimentul online.

Reporter: Ați găsit sprijin în teren pentru activitățile proiectului?

Ioan Bocșa: O, desigur. Nu s-ar fi putut realiza acest demers și nici nu ar avea impactul dorit fără implicarea partenerilor noștri, cărora le suntem recunoscători: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi, Liceul de Arte „Victor Brauner”, Piatra Neamt, Colegiul Național de Artă ”George Apostu”, Bacău, Școala Populară de Arte „George Enescu”, Botoșani, Liceul de Artă “Ștefan Luchian”, Botoșani, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, Suceava, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Ateneul Popular “Maior Ghe. Pastia” Focşani, Ansamblul Folcloric “Țara Vrancei”, Școala artelor, Suceava, Societatea Româno-Germană pentru Etnografie şi Folclor „Ioan Bocşa”, Germania.

Reporter: Ce impact sperați să aibă „Izvoare, atunci și acum” asupra publicului și a comunității de români din diaspora?

Ioan Bocșa: Dorim ca publicul să redescopere frumusețea colindelor, să înțeleagă valoarea lor de element identitar național, să-și îmbogățească repertoriul de colinde și, sperăm, să contribuim la reactivarea colindatului.

Reporter: Cum se pot informa cei interesați despre proiect?

Ioan Bocșa: Îi invităm pe toți cei interesați să viziteze site-ul Fundației Terrarmonia, unde pot afla detalii despre acest proiect și despre viitoarele noastre inițiative.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect