Redactia.ro
Home » Știri » Jumătate dintre măștile de pe rafturi nu protejează de COVID-19. Ministrul Economiei a făcut anunțul

Jumătate dintre măștile de pe rafturi nu protejează de COVID-19. Ministrul Economiei a făcut anunțul

Jumătate dintre măștile vândute pe piața din România nu protejează împotriva COVID-19, susține Ministrul Economiei. ANPC a constatat numeroase nereguli în urma controalelor efectuate.

 

Măști de protecție care nu protejează

Jumătate dintre măștile de protecție puse la vânzare nu protejează împotriva coronavirusului. Ministerul Economiei a susținut că va emite un ordin pentru a-i obliga pe comercianți să informeze consumatorii cu privire la măștile neconforme și să nu mai permită comercializarea acestora.

Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează„, a declarat ministrul.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat că în urma controalelor efectuate de ANPC s-a constatat că măștile din import de pe piață nu protejează împotriva COVID-19.

Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia„, a fost declarația ministrului, conform Agerpres, citat de Digi24.

 

ANPC, amenzi de 18 milioane de lei pentru comercianți

 

ANPC a dat amenzi în valoare de 18 milioane de lei comercianților care aveau la raft astfel de măști neconforme. Mai mult, în luna noiembrie au fost emise mai multe alerte cu privire la produsele de pe rafturi care nu respectau criteriile.

Ministrul susține că măștile au o calitate îndoielnică și le recomandă oamenilor să achiziționeze produse românești.

„Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Virgil Popescu.

Autoritățile au emis, în urmă cu o săptămână, patru noi alerte cu privire la măștile neconforme de pe rafturile magazinelor, provenite din China. ANPC informează că alerta a fost preluată și de sistemul european RAPEX.

Sub coordonarea Ministerului Economiei, în toată această perioadă, ANPC a supravegheat permanent piața de produse speciale de protecție, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârșit.

ANPC îi avertizează, pe acestă cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ‘produse interzise comercializării’”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Cele patru tipuri de măști pentru care au fost emise alertele poartă marcajul CE, însă niciuna dintre aceste măști nu a fost certificată drept echipament de protecție de către un organism relevant. Prin acest lucru, există posibilitatea ca măștile să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: