Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis şi soţia sa, la ceremonia de întronare a împăratului Japoniei. Cu ce ținută a surprins Carmen Iohannis

Klaus Iohannis şi soţia sa, la ceremonia de întronare a împăratului Japoniei. Cu ce ținută a surprins Carmen Iohannis

GALERIE FOTO (3) iohannis

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au participat marţi, la Tokyo, la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito al Japoniei.

Cum a fost îmbrăcată Carmen Iohannis

Şeful statului român a fost îmbrăcat în frac, iar soţia sa a purtat o rochie lungă albastră.

Administrația prezidențială nu a transmis până la această oră imagini oficiale cu cuplul Iohannis la Palatul Imperial din Tokyo, dar Carmen Iohannis a fost în centrul atenției designerilor și cu alte ocazii.

Împăratul Naruhito şi-a proclamat oficial ascensiunea la tron în prezenţa a peste 180 de demnitari străini. „Jur că voi acţiona conform Constituţiei şi că îmi voi îndeplini responsabilitatea mea ca simbol al statului şi pentru unitatea oamenilor”, a spus împăratul Naruhito.

Proclamarea s-a desfăşurat în Sala Pinilor (Matsu no ma), cea mai elegantă din Palatul Imperial din Tokyo, în prezenţa unui grup restrâns, ceilalţi invitaţi rămânând în sălile anexe. Împăratul s-a aflat în Takamikura – o înaltă structură octogonală, cu bogate decoraţiuni aurii şi negre, plasată pe o estradă şi drapată cu perdele violet. În interior era un jilţ pe care suveranul nipon nu s-a aşezat însă în niciun moment al acestui ceremonial.

Împăratul nipon a avut în pavilion două dintre cele trei comori sacre – o sabie şi o piatră preţioasă. Acestea împreună cu o oglindă din bronz formează comoara imperială a Japoniei. Imediat alături s-a aflat tronul împărătesei Masako, de dimensiuni puţin mai mici. Ceremonia a durat aproximativ 30 de minute şi a fost însoţită de gonguri, scrie Agerpres.

La ceremonie au participat peste 2.000 de invitați

Cei peste 2.000 de invitaţi au stat în picioare în timpul discursului susţinut de împăratul Naruhito şi al mesajului de felicitare prezentat de premierul nipon, Shinzo Abe. Ceremonia s-a încheiat cu salve de tun.

Printre invitaţi s-au numărat prinţul Charles, regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi regina Letizia.

Marţi va avea loc şi un banchet imperial. Preşedintele Iohannis şi soţia sa vor participa şi la acest eveniment.

Viorica Dăncilă, ATAC suburban la Klaus Iohannis: „Înalt ca bradul, dar leneș”

Împăratul Naruhito, al 126-lea monarh nipon într-o linie dinastică neîntreruptă, şi-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai 2019, ulterior deciziei de a abdica asumată de către Akihito, împăratul emerit al Japoniei.

Ceremonia de întronare a reprezentat transferul oficial către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa (“de aleasă armonie”), care succede Erei Heisei (1989 – 2019), asociată perioadei de domnie a împăratului emerit Akihito.

Iohannis, primit la Tokyo de premierul japonez Shinzo Abe

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Japonia, a fost primit luni, la Palatul Akasaka-Geihinkan, de prim-ministrul nipon Shinzo Abe.

Discuţiile au vizat Parteneriatul strategic dintre România şi Japonia, notează digi24.ro.

În 2018, Shinzo Abe a efectuat o vizită în România, aceasta fiind prima vizită a unui premier japonez în ţara noastră, dar premierul nipon a fost nevoit să se plimbe prin Muzeul Satului, după ce Mihai Tudose a demisionat din funcția de prim-ministru şi a refuzat să asigure interimatul.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit atunci, la Palatul Cotroceni, pe premierul Shinzo Abe.

Loading...