Redactia.ro
Home » Știri » La câți ani după căsătorie se sărbătoresc nunta de argint și nunta de aur

La câți ani după căsătorie se sărbătoresc nunta de argint și nunta de aur

La câți ani după căsătorie se sărbătoresc nunta de argint și nunta de aur

Sărbătorirea aniversărilor de nuntă datează din Evul Mediu. Iubirea merită sărbătorită și mai tare atunci când cuplurile trec împreună peste zeci de ani de bucurii, dar și de greutăți. Când se săbătoresc nunta de argint, dar și cea de aur?

Iubirea merită sărbătorită la zeci de ani de la unirea destinelor

Tradiția spune că după 25 de ani de căsătorie, soțul îi dăruia soției sale o coroană de argint, iar după 50 de ani, o coroană de aur. Din acest obicei a apărut recunoașterea aniversărilor de nuntă de argint și de aur. Inițial, doar aceste două aniversări erau sărbătorite – celelalte treceau, în general, neobservate.

Sărbătorirea nunții de argint și de aur, origini din Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, coloniștii europeni au adus cu ei obiceiul de a sărbători aniversările nunților de argint și de aur. Acestea erau ocazii relativ rare. Speranța de viață scăzută (în 1874 era de 48 de ani pentru bărbații Pākehā și de 50 de ani pentru femeile Pākehā, și chiar mai mică pentru Māori) a însemnat că era neobișnuit ca ambii parteneri să ajungă la o nuntă de argint și, mai ales, de aur.

Cadouri simbolice pentru nunta de aur și pentru nunta de argint

În timpul secolului al XIX-lea a devenit treptat populară sărbătorirea aniversărilor de nuntă. Acestea au fost asociate cu cadouri din diferite materiale, care simbolizau valoarea crescândă a relației de căsătorie și investiția pe care cuplul o făcuse unul în celălalt.

În urmă cu 100 de ani, cuplurile care ajungeau la a 75-a aniversare își dăruiau diamante

Până la începutul anilor 1920, aniversările suplimentare care erau sărbătorite cel mai frecvent erau prima (bumbac), a cincea (lemn), a zecea (tablă), a 15-a (cristal) și a 20-a (porțelan). Acele câteva cupluri care au reușit să ajungă la cea de-a 75-a aniversare și-au dăruit reciproc diamante (mai târziu, cea de-a 60-a aniversare a devenit nunta cu diamante). A existat o discuție continuă cu privire la ce aniversări ar trebui sărbătorite și ce cadou ar trebui oferit, dezbaterile fiind relatate în ziarele neozeelandeze.

Comercianții cu amănuntul au profitat de posibilitățile de consum ale sărbătoririi fiecărei aniversări de nuntă. În 1937, Asociația Națională Americană a Bijutierilor cu amănuntul a publicat o listă completă a tipului de cadouri care trebuie oferite la fiecare aniversare de nuntă. Această listă a devenit lista standard la care se face referire și în prezent, deși au apărut variante moderne, alături de liste de pietre prețioase și flori aniversare.

Aniversările moderne

Aniversările nunților de argint, de aur și de diamant sunt încă marcate, de obicei, printr-o adunare mare de prieteni și familie, iar cuplurile care au fost căsătorite timp de 50 de ani sau mai mult sunt adesea prezentate în ziare, ceea ce reflectă valoarea pe care societatea o acordă căsătoriei tradiționale. Nunta de argint se face la 25 de ani de la căsătorie, nunta de aur la 50 de ani de la căsătorie, iar cea de diamant la 75 de ani de la căsătorie.

Cu toate acestea, având în vedere ratele mai ridicate de destrămare a căsătoriilor, tot mai puțini oameni ajung la aceste aniversări. Pentru multe cupluri, o aniversare a nunții este o ocazie mai personală, mai discretă, sărbătorită printr-un schimb de cadouri și o cină specială. Cuplurile care nu sunt căsătorite în mod oficial pot marca și alte aniversări în relația lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: