Redactia.ro
Home » Știri » La ce distanță se plantează ceapa. Dacă legumele nu au suficient spațiu să se dezvolte, nu o să ai o cultură bogată

La ce distanță se plantează ceapa. Dacă legumele nu au suficient spațiu să se dezvolte, nu o să ai o cultură bogată

La ce distanță se plantează ceapa. Dacă legumele nu au suficient spațiu să se dezvolte, nu o să ai o cultură bogată

La ce distanță se plantează ceapa. Dacă nu au suficient spațiu între ele să se dezvolte, nu vei avea o cultură bogată, susțin unii grădinari experimentați. Iată ce spun aceștia și la ce detalii să fiți cu mare băgare de seamă.

La ce distanță se plantează ceapa. Dacă legumele nu au suficient spațiu să se dezvolte, nu o să ai o cultură bogată

Ceapa este o legumă utilizată în aproape toate mâncărurile pe care românii obișnuiesc să le gătească. O regăsim în foarte multe rețete, iar cultivarea proprie înseamnă că le vei avea întotdeauna la îndemână. În mod normal, toate soiurile de ceapă sunt ușor de cultivat și se păstrează bine, de asemenea, astfel încât să vă puteți bucura de ceapă de casă tot anul.

Când plantezi aceste legume, este bine să ții cont de distanțele pe care le lași între acestea. Dacă nu au suficient spațiu pentru a se dezvolta, există riscul să nu ai o cultură bogată. Când sapi în grădină pentru a forma spațiile în care vei pune ceapa, ai grijă ca între rânduri să lași o distanță de aproximativ 50 de centimetri. Grădina va fi organizată, iar legumele vor dispune de o suprafață suficient de mare pentru a se dezvolta în mod sănătos. Totodată, când transplantezi ceapa, asigură-te că o pui la o adâncime între 0,6 și 1,3 centimetri. Între plante trebuie să lași o distanță de la 5 până la 10 centimetri, în funcție de răsad sau de bulb. Dacă ai un răsad sau un bulb mai mare de ceapă, poți să asiguri și un spațiu de 12 centimetri între plante, potrivit Playtech.

Ceapa are nevoie de 90-100 de zile pentru a se maturiza din semințe, ceea ce înseamnă aproximativ patru luni. Din seturi, ceapa este gata de recoltat după aproximativ 80 de zile, sau puțin sub trei luni, potrivit seminteplante.ro.

La ce distanță se plantează ceapa. Dacă legumele nu au suficient spațiu să se dezvolte, nu o să ai o cultură bogată
Foto: myland.decorexpro.com

Ce să pui în gaura în care plantezi ceapa ca să crească cât pumnul?

Pentru a obține cepe de dimensiuni impresionante, cum ar fi cât pumnul, este important să asigurați condițiile optime de creștere încă de la plantare. Solul, hrănirea plantelor și îngrijirea corespunzătoare sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă și mărirea bulbilor de ceapă. Iată câteva sfaturi despre ce să puneți în gaura unde se plantează ceapa pentru a favoriza creșterea acesteia:

  1. Compost sau gunoi de grajd bine descompus: Îmbogățirea solului cu compost sau gunoi de grajd contribuie la îmbunătățirea structurii solului, la creșterea conținutului de materie organică și la furnizarea unui aport lent și constant de nutrienți pentru ceapă. Asigurați-vă că materialul este bine descompus pentru a evita arderea rădăcinilor tinere.
  2. Îngrășământ cu eliberare lentă: Aplicați un îngrășământ echilibrat cu eliberare lentă, bogat în azot, fosfor și potasiu, precum și în microelemente. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a plantelor și pentru formarea bulbilor mari. Fosforul, în special, este important pentru dezvoltarea rădăcinilor și a bulbilor.
  3. Cenușă de lemn: Cenușa de lemn este o sursă bună de potasiu și calciu, elemente importante pentru creșterea plantelor de ceapă. Potasiul este crucial pentru sănătatea generală a plantelor și ajută la dezvoltarea bulbilor, în timp ce calciul contribuie la structura celulară. Asigurați-vă că cenușa este bine împrăștiată și incorporată în sol pentru a evita concentrații locale care pot afecta pH-ul solului.
  4. Perlita sau vermiculita: Adăugarea de perlita sau vermiculita poate îmbunătăți drenajul solului și aerarea, condiții importante pentru creșterea sănătoasă a cepei. Aceste materiale previn compactarea solului, asigurând că rădăcinile pot respira și pot absorbi eficient apa și nutrienții.
  5. Hidrogel: În condiții de sol foarte uscat, utilizarea hidrogelului poate ajuta la reținerea umidității în jurul rădăcinilor. Acesta absoarbe apa când plouă sau la udare și o eliberează treptat, asigurând un mediu umed constant pentru ceapă.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: