Redactia.ro
Home » Știri » Locul din România, inclus în patrimoniul Unesco, care este complet interzis turiștilor. Ascunde o poveste uimitoare

Locul din România, inclus în patrimoniul Unesco, care este complet interzis turiștilor. Ascunde o poveste uimitoare

GALERIE FOTO (2) cetatea banita

România este bogată în istorie și cultură, iar numeroasele sale monumente istorice și naturale atrag turiști din întreaga lume. Cu toate acestea, există un loc în țară care, deși a fost inclus în lista monumentelor UNESCO, este acum interzis turiștilor. Este vorba despre Cetatea Bănița, unul dintre cele mai enigmatice și periculoase locuri din țară. Iată de ce este complet interzis accesul turiștilor aici!

Locul din România, inclus în patrimoniul UNESCO, care este complet interzis turiștilor

Cetatea Bănița, situată în județul Hunedoara, în Munții Orăștiei, este un sit arheologic deosebit de important. Această cetate medievală a fost construită în secolul al XIII-lea și a avut un rol strategic în timpul domniei lui Carol Robert de Anjou în Transilvania. Ea a fost folosită ca punct de observație și control al unor rute comerciale importante.

Cu toate acestea, ceea ce face Cetatea Bănița cu adevărat specială este că ea este situată pe o creastă abruptă și periculoasă a Munților Orăștiei, la o altitudine de aproximativ 1.300 de metri. Acest lucru a făcut ca cetatea să fie greu accesibilă și să fie protejată natural împotriva atacurilor venite din partea inamicilor.

ruinele cetatii banita
Ruinele Cetății Bănița

Deși Cetatea Bănița este înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, accesul turiștilor a fost interzis de mai mulți ani. Există câteva motive principale pentru această restricție drastică. Iată care sunt motivele pentru care turiștilor le este complet interzis să viziteze Cetatea Bănița.

Accesul în cetatea Bănița este strict interzis turiștilor

În primul rând, cetatea Bănița poate reprezenta un pericol pentru turiștii curioși. Creasta pe care este construită cetatea este extrem de abruptă și periculoasă. Drumurile spre cetate sunt greu accesibile și pot fi periculoase, în special în condiții meteo nefavorabile. În plus, Cetatea Bănița a fost neglijată de-a lungul timpului și este într-o stare avansată de degradare. UNESCO a interzis accesul pentru a proteja monumentul și pentru a preveni deteriorarea ulterioară.

Un alt motiv pentru restricționarea accesului este efortul de a conserva și studia situl arheologic în mod corespunzător. Efectuarea de cercetări arheologice și lucrări de restaurare necesită măsuri de protecție.

Cetatea Bănița rămâne un mister și un loc în care puțini au avut privilegiul de a pătrunde. Deși accesul direct nu este permis, istoria și povestea sa rămân captivante pentru iubitorii de istorie și aventură, iar eforturile de conservare și restaurare continuă pentru a asigura că acest monument istoric valoros va fi păstrat pentru generațiile viitoare.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: