Redactia.ro
Home » Știri » Maghiarii din Harghita și Covasna cer autonomie și cărți de identitate secuiești. Gest revoltător în peste 100 de localități 

Maghiarii din Harghita și Covasna cer autonomie și cărți de identitate secuiești. Gest revoltător în peste 100 de localități 

Maghiarii din Harghita și Covasna cer autonomie și cărți de identitate secuiești. Gest revoltător în peste 100 de localități 

Maghiarii din Harghita și Covasna cer autonomie și cărți de identitate secuiești. Gest revoltător în peste 100 de localități. Iată detaliile!

Maghiarii din Harghita și Covasna cer autonomie și cărți de identitate secuiești

În ultima duminică din luna octombrie, maghiarii pregătesc peste 100 de focuri de veghe, ca parte a unui demers prin care cer autonomia Ținutului Secuiesc. Cu această ocazie, va fi citit și manifestul Consiliului Național Secuiesc.

Maghiarii au adus în prim-plan o problemă veche de decenii. În mai mult de 100 de localități din România și Ungaria se pregătesc focuri de veghe într-o manifestare care marchează încercarea lor de a obține autonomia pentru Ținutul Secuiesc. Această inițiativă face parte din acțiunile comunității secuilor, care luptă pentru recunoașterea identității și autonomiei lor teritoriale.

Gest revoltător în peste 100 de localități

În conformitate cu informațiile furnizate de presa maghiară, evenimentul va avea loc în peste 100 de localități din zonele Covasna și Harghita, două județe din România cu o mare populație maghiară. Aceste focuri de veghe au un scop dublu: pe de o parte, simbolizează dorința secuilor de a-și marca granițele teritoriului Ținutului Secuiesc, care corespunde în mare parte granițelor culturale și lingvistice ale comunității, iar pe de altă parte, manifestarea reprezintă o modalitate de a atrage atenția asupra cauzei lor.

Un aspect semnificativ al acestui eveniment este citirea manifestului Consiliului Național Secuiesc (CNS), un document care exprimă dorința de autonomie teritorială a Ținutului Secuiesc. În acest manifest, se subliniază faptul că autonomia ar putea contribui la asigurarea securității, păcii și prosperității în regiune. De asemenea, documentul arată că, în ciuda multor provocări precum epidemia de coronavirus și tensiunile internaționale, populația secuiă continuă să sprijine această aspirație pentru autonomie teritorială.

Balázs Izsák, semnatarul proclamației și președintele CNS, a subliniat că comunitatea secuiă urmărește calea pașnică și legală în acest efort și că nu reprezintă o amenințare.

Izsák a spus: „Noi nu amenințăm, noi perseverăm. Mergem pe calea legală, folosind mijloace pașnice. Însă lumea și securitatea sunt amenințate de acele forțe, puteri și foruri care ignoră o aspirație pașnică.”, relatează RTV. 

Acest eveniment este văzut ca un mesaj serios și are drept scop atragerea atenției asupra dorinței secuilor de autonomie, în timp ce subliniază că CNS abordează această problemă într-un mod legal și pașnic, având credința creștină ca bază și susținând pacea în lume, conform sursei citate.

 

Sursa foto: RTV

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: