Redactia.ro
Home » Știri » Managerul Spitalului Matei Balș a spus adevărul! Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea incendiului: „Coșmar”

Managerul Spitalului Matei Balș a spus adevărul! Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea incendiului: „Coșmar”

GALERIE FOTO (9)

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București a spus adevărul despre ce s-a întâmplat în noaptea în care pavilionul institutului a ars și în urma căruia opt oameni și-au pierdut viața, până acum. 

 

Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea tragediei

Managerul Institutlui de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, Maria Nițescu, a povestit ce s-a întâmplat în noaptea incendiului de acum trei zile, în care patru oameni au fost găsiți carbonizați, iar alți patru și-au pierdut viața, ulterior, în urma problemelor de deflagrație.

Maria Nițescu a  fost anunțată de tragedie de către medicul Cătălin Apostolescu, care era de gardă în ziua incendiului. Managerul de la Matei Balș a ajuns, în scurt timp, la locul producerii incidentului, unde a văzut cum pacienții erau evacuați de către pompieri, dar și de cadrele medicale care erau stupefiate de toată situația provocată de la un scurtcircuit.

La ora 5:10 a sunat telefonul. Era dr. Cătălin Apostolescu, medicul șef de gardă, și mi-a spus: <Maria, incendiu în Pavilionul 5!>. Și acum sunt în stare de șoc…În 15-20 de minute eram în curtea spitalului. Nu cred că voi uita vreodată imaginile cutremurătoare. Toată strada Grozovici era blocată de pompieri, SMURD, ambulanțe. La fel, curtea spitalului. Când am ajuns, incendiul era deja stins și fuseseră evacuate parterul și etajul I. Personalul de gardă și pompierii evacuau pacienții de la etajele al II-lea și al III-lea cu câte un cărucior, câte o targă, cei mai mulți cu cearșafuri și pături. Coșmar…Dr. Cătălin Apostolescu mi-a explicat că la ora 5:02 a auzit strigăte de ajutor”, a povetsit Maria Nișescu, potrivit Antena 3.

La Matei Balș” nu există căldură suficientă pentru îngrijirea pacienților

Managerul de la „Matei Balș” a susținut că în spital existau toate condițiile bune de funcționare și de tratare a pacienților. Cu toate acestea, managerul Maria Nițescu a recunoscut că nu a existat suficientă căldură pentru pacienți și că abia zilele următoare era programată montarea unei centrale proprii pentru încălzirea apei și pentru furnizarea agentului termic în toate saloanele unității medicale.

„În saloane sunt în jur de 20 de grade. Foarte rar 22 de grade. Această temperatură poate fi corespunzătoare pentru o persoană sănătoasă și care se mișcă, însă pentru un pacient cu febră și frisoane reprezintă un disconfort. Pentru că în condițiile utilizării oxigenului în volum atât de mare este interzisă total existența aparatelor electrice de încălzire, am rugat asistentele să le pună pacienților la dispoziție pături, pilote, cearșafuri, tot ce aveau în depozit, astfel încât să se încălzească mai bine”, a mai mărturisit Maria Nițescu.

În ce stare era pavilionul

Într-un interviu pentru Spotmedia, managerul de la Spitalul Matei Balș, Maria Nițescu, a mărturisit că nu are nicio explicație pentru cauzele incendiului Pavilionului 5 al spitalului. Managerula  declarat că  „există aviz de funcționare în termen de valabilitate, studiu de fezabilitate și expertiză pentru pavilionul în care a fost incendiul”.

Maria Nișescua  precizat, însă, că lucrările ce trebuiau efectuate pentru pavilionul 5 în vederea autorizării PSI „nu au mai fost demarate pentru că a venit pandemia”, potrivit Spotmedia.

A fost depusă documentația pentru autorizația PSI pentru pavilionul cu terapia intensivă adulți, copii, secțiile de copii, camera de gardă și radiologia”, a mai spus managerul de la ,,Matei Balș”.

În ceea ce privește o posibilă ipoteză despre cauzele incendiului, Maria Nișescu a declarat că situația pavilionului era una foarte bună, din punct de vedere al instalațiilor.

,,Situația acestui pavilion era foarte bună din punctul de vedere al instalațiilor, deși clădirea e foarte veche. Instalațiile au fost schimbate în totalitate, există contracte de mentenanță – verificare a acestor instalații. Instalația electrică e verificată lunar în toate clădirile din Institut de către o firmă autorizată”, a mai spus managerul Institutului Matei Balș din Capitală.

Maria Nițescu a mai precizat că ultima verificare în secția în care a avut loc incendiul a fost făcută în perioada 25-27 ianuarie 2021, dar în procesele verbale scria ,,clar ce a fost înlocuit sau reparat în fiecare salon în parte”, potrivit Libertatea. 

,,Instalația de oxigen a fost pusă în funcțiune în decembrie. A fost gândită tocmai pentru a elimina în totalitate tuburile de oxigen folosite la începutul pandemiei. Nevoia de oxigen a crescut de peste 20 de ori în spital. Acest pavilion are prize de oxigen pentru fiecare pat, în toate saloanele, la toate etajele”, a mai spus Maria Niţescu.

Raportul IGSU nu a constatat deficiențe la Pavilionul 5

Maria Nițescu a declarat că raportul IGSU efectuat după tragedia de la Piatra Neamț, care a avut loc în urmă cu două luni, nu a constatat deficiențe în pavilionul în care a avut loc incendiul.

,,Au fost mai multe autorități în control. La Pavilionul 5 nu au fost constatate deficiențe, iar în rest, aproape tot ce s-a constatat în raportul respectiv a fost remediat. În curs de remediere mai sunt foarte puține. De exemplu, problema cu detectoarele de incendiu era în blocul alimentar”, a mai spus Maria Nișescu, potrivit sursei citate.

Managerul spitalului a declarat că va prezenta situația detaliat după ce ancheta va fi finalizată.

Referitor la situația oxigenului, există în spital proceduri referitoare la oxigenoterapie și instrucțiuni de prevenire a incendiilor în raport cu utilizarea oxigenului”, a mai spus Niţescu.

Pe de altă parte, referitor șa sursele de încălzire electrice aduse de pacienți, Maria Nițescu a precizat că acestea sunt interzise în spital.

,,Mie, personal, nu mi-a fost adusă la cunoștință o astfel de situație. Dar personalul spitalului nu are dreptul să percheziționeze pacienții sau pachetele primite de la familie”, a mai spus managerul spitalului.

Anchetatorii au mai multe ipoteze în privința incendiului care a izbucnit, iar procurorul de caz, Alexandru Anghel, a susținut că „e posibil să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, după izbucnirea incendiului”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: