Redactia.ro
Home » Știri » Marcel Ciolacu a explicat de ce a insistat cu noile măsuri fiscale: „Bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariați”

Marcel Ciolacu a explicat de ce a insistat cu noile măsuri fiscale: „Bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariați”

marcel ciolacu

Marcel Ciolacu a susţinut, luni, că pachetul fiscal pe care își va angaja răspunderea în Parlament nu aduce austeritate și nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească.

Premierul a participat la consultări cu toți partenerii sociali , sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală.

Ciolacu îşi asumă răspunderea

Prim-ministrul garantează că preţurile la lemne, gaze şi energie nu vor creşte, şi se are în vedere desființarea a mii de posturi de șefi, „cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”

Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este ca Austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare.

Acest Guvern nu crește însă TVA-ul general. Și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească.

În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei. Iar în construcții, prin ordonanță de urgență, mărim salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei.

Vorbim astfel de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus”, a declarat Ciolacu.

Vrea să aducă bani la buget

„România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an.

Adunate înseamnă 15% din PIB, nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții. Bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice.

Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital”, spune Marcel Ciolacu, care a mai punctat că nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcții, prin ordonanță de urgență, salariul minim e mărit cu 12.5% până la 4.500 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: