Marcel Ciolacu, președintele demisionar al PSD, a evitat să comenteze decizia Curții Constituționale de a cere renumărarea voturilor în cazul primului tur al alegerilor prezidențiale.
Într-o intervenție recentă, Ciolacu a explicat că nu va adresa public această decizie.
„Niciodată n-am comentat o decizie a vreunui magistrat sau a CCR. Nu este treaba mea și nu comentez”, a spus el.
Ciolacu își asumă greșelile
Marcel Ciolacu a transmis un mesaj clar referitor la alegerile din 1 decembrie, punând accent pe viitorul națiunii și pe stabilitatea democratică a României.
„Eu unul, personal, am greșit. Îmi asum acest lucru, dar duminică nu este vorba despre Marcel Ciolacu. Nu mai este vorba despre cineva anume. Este vorba despre viitorul nostru, al tuturor”, a declarat el.
Ciolacu a menționat că a sunat-o personal pe Elena Lasconi, accentuând că, indiferent de ceea ce s-a întâmplat anterior, acum este esențial ca România să aleagă un viitor stabil și democratic.
Acuzații de fraudă electorală și cereri de anulare a alegerilor
Sebastian Popescu a făcut acuzații grave de fraudare a legii electorale în legătură cu campania lui Călin Georgescu.
Acesta susține că Georgescu ar fi beneficiat de finanțare ilegală din partea unor entități externe pentru a destabiliza România.
Popescu a subliniat că, deși Georgescu susține că nu a investit niciun ban în campania sa, el a reușit să obțină peste 2,1 milioane de voturi, ceea ce presupune un efort financiar considerabil.
Cristian Terheș, la rândul său, a adus acuzații similare privind fraudarea alegerilor, afirmând că au existat intervenții externe care au schimbat ordinea primilor candidați.
El a menționat că reprezentanți ai USR, precum Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, au îndemnat public românii din străinătate să o voteze pe Elena Lasconi, influențând astfel rezultatul.
Terheș a remarcat că diferența dintre locurile 2 și 3 în primul tur al alegerilor este foarte mică și a cerut anularea acestuia.
CCR va analiza cererile de anulare și validarea rezultatului alegerilor
Pe lângă cererile de anulare a primului tur ale alegerilor prezidențiale, depuse de Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș, Curtea Constituțională va analiza și validarea rezultatului acestui tur.
Printre altele, pe ordinea de zi a CCR se află „confirmarea / validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
Decizia finală va stabili direcția în care se va desfășura turul al doilea al alegerilor.