Mărturii cutremurătoare ale locuitorilor din Bangkok după seismul de 7,7 care a zguduit Myanmarul. Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter, produs vineri în Myanmar, a fost resimţit puternic în mai multe regiuni din Asia de Sud-Est, inclusiv în capitala Thailandei, Bangkok. Locuitorii acestui oraş au trăit clipe de panică, iar martori oculari relatează scene dramatice, cu evacuări de urgenţă, clădiri zguduite din temelii şi infrastructură afectată.
Mărturii cutremurătoare ale locuitorilor din Bangkok după seismul de 7,7 care a zguduit Myanmarul
Cutremurul, care a avut epicentrul în apropierea oraşului Mandalay din Myanmar, la o adâncime de doar 10 km, a avut loc la ora locală 14:20, fiind resimţit inclusiv în sudul Chinei şi în Thailanda. Institutul Geologic American (USGS) a estimat magnitudinea la 7,7, în timp ce Centrul German pentru Geoștiințe (GFZ) a evaluat seismul la 6,9.
Locuitorii din Bangkok, un oraş care nu se află într-o zonă seismică activă, au fost luaţi prin surprindere. Jurnalista BBC Bui Thu a povestit că se afla în bucătărie când a simţit primele zguduituri: „Am fost foarte agitată, am fost foarte panicată”, spune ea. „Nu știam ce a fost pentru că a trecut, cred că un deceniu de când Bangkok a avut un cutremur cu adevărat puternic sau puternic ca acesta. În apartamentul meu am văzut doar niște crăpături pe pereți și apă stropită din piscine și oameni care țipau.”
Înevitabil, locuitorii au evacuat clădirile, unii fugind în pijamale, aşa cum a povestit Duangjai, un rezident din Chiang Mai: „Am auzit zgomotul în timp ce dormeam acasă, aşa că am fugit cum am putut, în pijama, afară din clădire”.
După replicile ce au urmat seismului, mulți oameni s-au adunat în stradă, de teamă să nu le cad clădirile în cap. „Clădirile din Bangkok nu sunt proiectate pentru cutremure. Cred că vom avea parte de daune serioase”, a declarat Bui Thu.
Prim-ministrul thailandez, Paetongtarn Shinawatra, a convocat imediat o ședință de urgență pentru a evalua riscurile și a coordona intervențiile autorităților. Măsura a venit pe fondul temerilor privind vulnerabilitatea infrastructurii în fața unui fenomen atât de rar în această regiune.
În Myanmar, epicentrul cutremurului a fost aproape de orașul Mandalay, iar în capitala Naypyidaw s-au raportat daune semnificative: crăpături în asfalt, prăbușirea unor tavane și pagube la nivelul clădirilor guvernamentale.
În provincia chineză Yunnan, autoritățile au anunțat că au simțit seismul, înregistrând magnitudinea la 7,9. A fost activat imediat un plan de intervenție rapidă, iar populația a fost sfătuită să rămână în siguranță.
Cutremurele, o amenințare constantă pentru Myanmar
Myanmar este o țară situată într-o zonă activă seismic, străbătută de Falia Sagaing, una dintre cele mai periculoase din regiune. De-a lungul secolului trecut, ținutul a fost zguduit de mai multe cutremure de mare intensitate.
în 2016, un seism cu magnitudinea de 6,8 a provocat prăbușirea mai multor ziduri din Bagan, o importantă destinație turistică, soldându-se cu trei morți. Un alt cutremur major, cu magnitudinea de 6,8, a avut loc în 2012 și a cauzat 26 de decese și sute de răniți.
Experții atrag atenția asupra infrastructurii precare din regiune, a serviciilor de sănătate deficitare și a lipsei de planuri urbanistice adaptate riscului seismic. Aceste elemente cresc dramatic vulnerabilitatea populației în fața dezastrelor naturale.
Chiar dacă Thailanda nu se află pe o falie activă, efectele seismelor din Myanmar pot fi resimțite puternic, mai ales în nordul și centrul țării. Clădirile din Bangkok, construite pentru a face față altor tipuri de riscuri, nu sunt pregătite structural pentru cutremure, ceea ce poate duce la pagube materiale serioase, chiar și în lipsa unei magnitudini extreme.
Seismul de vineri este un nou semnal de alarmă pentru autoritățile din regiune privind nevoia de adaptare a standardelor de construcție și dezvoltarea unor sisteme eficiente de intervenție în caz de dezastru natural.