Redactia.ro
Home » Știri » Mașinile cu motor diesel vor fi interzise în curând. Când vor dispărea din România

Mașinile cu motor diesel vor fi interzise în curând. Când vor dispărea din România

Schimbări semnificative în procesul de înmatriculare a mașinilor din România. Tot ce trebuie să știe șoferii

Dacă și tu deții o mașină cu motor diesel, să știi că zilele ei sunt numărate. Liderii mai multor state ale Uniunii Europene vor să oblige șoferii de mașini cu motor diesel să renunțe la ele din cauza gradului ridicat de poluare pe care îl provoacă.

Motoarele diesel vor fi interzise

Este cunoscut deja faptul că mașinile cu motor diesel sunt foarte poluante. Soarta lor este de acum pecetluită. Mai multe state europene au anunțat că intenționează să interzică șoferilor să mai circule cu astfel de mașini.

În Norvegia, din anul 2025 se vor vinde doar mașini verzi. Totodată, Guvernul Regional din Bruxelles a declarat că, din 2030, interzice complet vânzarea și circulația automobilele diesel. Din 2035, în Bruxelles vor fi interzise chiar și motoarele pe benzină.

Când dispar mașinile diesel din România

România va fi, de asemenea, nevoită să renunțe la motoarele poluante. Oficialii Comisiei Europene au stabilit un calendar prin care și-au propus ca emisiile de carbon să fie reduse la 0. Discuțiile sunt parte a pactului Green Deal. Green Deal-ul presupune ca până în 2050 să se scadă emisiile de gaz generate de sectorul transporturilor cu până la 90%.

Ținând cont de faptul că maşinile au un ciclu de viaţă de 15 ani, 2035 este termenul limită pentru a opri complet vânzările de automobile cu motoare pe benzină şi motorină.

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), anunță că cererea pentru vehicule electrice a crescut brusc în România:

„În anul 2022, estimăm că se vor vinde circa 10.000-12.000 de maşini electrice în România, iar numărul maşinilor pe benzină, hibrid şi electrice va creşte puternic în anii următori, astfel încât, în 2030, nu o să se mai vândă nicio maşină pe motorină în România”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA, citat de Ziarul Financiar.

El a mai declarat că „România are nevoie de o asumare la nivel guvernamental, a industriei şi a consumatorilor, a trecerii spre un parc de maşini cât mai puţin poluante“.

Facilități pentru șoferii care cumpără mașini electrice

În România, guvernanții încurajează de câțiva ani renunțarea la mașinile cu motoare pe benzină sau diesel și achiziționarea de mașini electrice. În acest sens au venit și cu o serie de facilități.

În cadrul programului „Rabla”, valoarea primei de casare a unui vehicul mai vechi de 6 ani este de 6000 de lei. Asta în cazul în care proprietarul dorește să cumpere o mașină nouă cu motorizare clasică.

Pentru motoarele electrice, prima de casare este de peste 10.000 de euro (51.000 ron). În eventualitatea în care optează pentru un model electric hibrid plug-in, șoferii primesc de la stat 26.000 de ron în schimbul unei mașini vechi.

Este important de știut și faptul că mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi. Acestea vor veni la pachet cu mai multe facilități pentru șoferii acestora.

Ordonanța care reglementează regimul mașinilor cu emisii zero a fost publicată recent în Monitorul Oficial:

„Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Mediului, Tzancos Barna.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: