Redactia.ro
Home » Știri » Măsură pentru susținerea întreprinderilor în valoare de 2,5 milioane de euro. Ce categorie de români vor beneficia de bani

Măsură pentru susținerea întreprinderilor în valoare de 2,5 milioane de euro. Ce categorie de români vor beneficia de bani

Una dintre cele mai proaspete știri din economia românească aduce vești bune pentru întreprinderile mici și mijlocii. Comisia Europeană a aprobat recent o schemă de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de euro destinată sprijinirii companiilor din România. Această măsură vine ca urmare a dificultăților apărute în contextul conflictului din Ucraina și este menită să ofere un suport financiar vital pentru afacerile afectate.

Mai exact, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a făcut publice informații detaliate despre schema de ajutor de stat IMM Plus, care va fi o continuare a programelor anterioare, IMM Invest și IMM Invest Plus. Această inițiativă vine în întâmpinarea întreprinderilor mici și mijlocii din România care au fost afectate de consecințele războiului de la granița Ucrainei.

Conform declarațiilor autorităților, această schemă de ajutor este crucială pentru a remedia „o perturbare gravă în economia unui stat membru”. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, se urmărește consolidarea și revitalizarea sectorului privat în contextul dificultăților economice generate de evenimentele recente.

Măsură vitală pentru susținerea întreprinderilor

Astfel, această schemă de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de euro reprezintă o măsură vitală pentru susținerea întreprinderilor românești și pentru stimularea redresării economice într-un moment critic. Este un pas semnificativ în direcția asigurării unei stabilități financiare și a protejării locurilor de muncă în sectorul privat al țării noastre.

Reprezentanții FNGCIMM spun că vor fi aplicate patru din cele șase subprograme ale IMM Plus. Acestea sunt IMM România Plus, Construct Plus, IMM Prod Plus şi Agro Plus.

„Aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus reprezintă un pas semnificativ în susţinerea economiei României în faţa provocărilor create de criza geopolitică din regiune. Rezultatul implementării IMM Invest şi IMM Invest Plus în perioada 2020-2023 reprezintă un record european, fiind transpus într-un număr de aproximativ 73.000 de garanţii acordate de către FNGCIMM, în valoare de peste 47,2 miliarde lei, ce au susţinut finanţări de peste 55 miliarde lei. Pentru IMM Plus am primit acceptul Comisiei Europene şi pentru a majora sprijinul pentru IMM-uri şi întreprinderile cu capitalizare medie de piaţă”, a transmis Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Ce sume vor fi alocate

Privind în detaliu sumele alocate, firmele din diverse sectoare vor primi sprijin financiar în funcție de nivelul impactului suferit în urma conflictului din Ucraina. Pentru companiile din sectorul agricol, suma maximă ce poate fi acordată se ridică până la 280.000 de euro. În ceea ce privește firmele din sectorul pescuitului și acvaculturii, sprijinul financiar poate atinge maximum 335.000 de euro. Pentru alte companii active în diferite domenii afectate de evenimentele din Ucraina, ajutorul financiar poate ajunge până la 2,25 milioane de euro.

Aceste sume vor fi acordate sub forma garanțiilor de stat pentru credite de investiții și capital de lucru, precum și a subvențiilor pentru dobânzi și comisioane. Procesul de acordare a acestui sprijin financiar va ține cont de aceleași criterii și condiții ca în cazul edițiilor anterioare ale programului.

Conform programului, companiile pot accesa credite garantate de stat în procent de cel mult 90% din valoarea finanțării oferite de instituțiile financiare partenere. Suma maximă pe care o firmă poate solicita este de 10 milioane de lei. Această inițiativă este menită să ofere un suport esențial pentru întreprinderile afectate și să contribuie la revitalizarea economică în contextul actual.

În ceea ce privește firmele din domeniul agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, limita superioară a sumei totale a finanțărilor garantate de stat nu va depăși 5 milioane de lei. Aceste garanții de stat vor fi acordate pe o durată de până la 72 de luni pentru creditele destinate investițiilor și de până la 36 de luni pentru capitalul de lucru. Acest sprijin financiar vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale acestor sectoare, oferindu-le posibilitatea de a accesa fondurile necesare pentru dezvoltare și sustenabilitate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: