Redactia.ro
Home » Stil de viață » Medicul nutriționist Mihaela Bilic, despre cea mai mare greșeală pe care o fac românii de Crăciun și Revelion: “Trăim cu aceeași frică”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, despre cea mai mare greșeală pe care o fac românii de Crăciun și Revelion: “Trăim cu aceeași frică”

GALERIE FOTO (4)

Mihaela Bilic a atras atenția asupra celei mai mari greșeli pe care românii o fac de Crăciun și Revelion. Ce trebuie să știe toți cei care și-au făcut planuri pentru mese îmbelșugate de sărbători.

Mihaela Bilic susține că numeroase persoane fac risipă alimentară de Crăciun sau de Revelion, cu teama că preparatele de pe mesele de sărbători o să se termine mult prea repede. Așa se face că românii exagerează din acest punct de vedere.

Mihaela Bilic, cea mai mare greșeală pe care o fac românii de Crăciun și Revelion

„Panica cumpărăturilor de sărbători. După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm dpdv culinar, ca si cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus!”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.

Mihaela Bilic: cum calculăm porția corectă de sărbători

Medicul nutriționist susține că românii își iau rolul de gazde mult prea în serios. Așa se face că facem cumpărături în exces pentru a se asigura că îi dau pe spate pe invitați.

„Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate.

Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?

Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn ca au fost delicioase, deci foarte apreciate.

Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, să-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră.”, a mai atras atenția medicul Mihaela Bilic

Mihaela Bilic, sfat de sărbători pentru toți românii

Mihaela Bilic îi sfătuiește pe toți românii să fie mai relaxați atunci când vine vorba despre mesele de sărbători.

„Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Până la urmă nu suntem în mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul? Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări.

Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenti fizic, dar mintea si gândurile le sunt în altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degrabă pe un ecran.
Iar dacă în final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: ‘bună’!

Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.”, a adăugat Mihaela Bilic.

 

Etichete: