Redactia.ro
Home » Știri » Metoda prin care escrocii exploatează generozitatea românilor. La ce trebuie neapărat să fiți atenți ca să nu picați în plasă

Metoda prin care escrocii exploatează generozitatea românilor. La ce trebuie neapărat să fiți atenți ca să nu picați în plasă

frauda

Metodele prin care escrocii exploatează bunătatea oamenilor pentru a obține bani continuă să evolueze, devenind tot mai sofisticate și adaptate la contextul urban. Una dintre aceste metode implică solicitarea de donații sub pretextul unor cauze umanitare, dar în realitate, banii ajung în buzunarele celor care manipulează empatia și generozitatea oamenilor.

Un utilizator al unei platforme de discuții online a adus în atenția publicului o astfel de escrocherie care se practică în mai multe orașe mari din România

Acesta a relatat cum, în timpul unui eveniment de muzică live din Brașov, a observat un grup de femei care se prezentau ca fiind surdomute și solicitau donații de la participanți. Din păcate, mulți oameni, în special cei în vârstă, au fost convinși să ofere bani, fără să știe că sunt victimele unei înșelătorii.

Este îngrijorător faptul că autoritățile locale nu au intervenit în acest caz, permițând astfel ca escrocii să profite de bunăvoința și încrederea celor prezenți. În ciuda absenței unei intervenții imediate din partea poliției sau a altor instituții de ordine publică, unii dintre cei care au fost martori la acest eveniment au încercat să tragă un semnal de alarmă. Utilizatorul care a postat pe internet a făcut apel la comunitate să fie mai atentă și să își avertizeze părinții și bunicii despre aceste practici înșelătoare.

“Aveți grijă cui faceți donații. Am trecut în weekend prin Brașov la un eveniment de muzică live organizat în Piața Sfântul Ioan și nu mare mi-a fost mirarea să observ niște ‘doamne’ care se dădeau surdomute și care cerșeau donații. 

Mai șocant a fost lipsa efectivă a poliției/poliției locale/jandarmeriei/orice instituție a statului de ordine publică și faptul că persoanele de etnie strângeau nestingherite bani de la unii dintre oamenii în vârstă care stăteau pe scaunele din fața scenei și care erau înduplecați sa doneze.

Vă rog să vorbiți cu părinții și bunicii voștri și să îi instruiți dinainte să nu mai cadă în plasa acestor personaje. Din ce am înțeles, sunt o grămadă care își fac apariția în mai multe orașe cu aceeași manevră”, a scris cineva pe Reddit.

Se practică în mai multe orașe

Acest tip de înșelătorie nu este izolat, ci se practică în mai multe orașe din România, inclusiv în locuri aglomerate precum mall-uri, stații de metrou, supermarketuri și chiar în trenuri. În secțiunea de comentarii, alți utilizatori au confirmat că au întâlnit astfel de practici în diverse locații. De exemplu, un alt utilizator a relatat că a întâlnit astfel de persoane în supermarketuri și în centrul Timișoarei, iar alții au menționat că au văzut asemenea indivizi la diverse festivaluri și evenimente.

“I-am găsit și în supermarketuri, în centrul Timișoarei și weekendul ăsta la BIAS. Chiar nu se poate face nimic?”, “Pe noi ne-au abordat chiar și la Electric Castle. Nu aveau brățară pe mână, probabil au sărit gardul”, au scris două persoane.

În ciuda acestor mărturii și a conștientizării din partea unor persoane, mulți oameni continuă să cadă victime acestor escrocherii. Ceea ce este și mai alarmant este că, odată ce reușesc să păcălească oamenii într-un loc, escrocii se mută rapid în alte locații, încercând să își maximizeze câștigurile ilegale. Acest lucru face ca detectarea și oprirea lor să fie și mai dificilă pentru autorități.

Din fericire, nu toți cei care întâlnesc aceste persoane cad în plasă. Unii dintre cei care cunosc metoda reușesc să acționeze în mod responsabil, alertând autoritățile sau paza din locațiile respective. De exemplu, un utilizator a povestit cum, de fiecare dată când întâlnește astfel de indivizi, cheamă paza și insistă ca aceștia să fie scoși din incintă:

“Eu chem paza pe unde îi văd de fiecare dată, și nu mă las până nu pleacă din incintă. Își găsesc vocea mereu ca prin minune și încep să mă înjure”, a comentat cineva.

Aceste măsuri individuale sunt un pas important în combaterea escrocheriilor, dar este nevoie de o mai mare implicare din partea comunității și a autorităților pentru a preveni astfel de incidente. Informarea publicului larg, în special a celor mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, este esențială pentru a reduce numărul de victime ale acestor înșelătorii.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: