Redactia.ro
Home » Știri » Mii de adăposturi de protecție civilă, transformate în spații de depozitare. Raed Arafat a solicitat pregătirea lor pentru situații de urgență

Mii de adăposturi de protecție civilă, transformate în spații de depozitare. Raed Arafat a solicitat pregătirea lor pentru situații de urgență

GALERIE FOTO (2)

Situația alarmantă din Ucraina i-a determinat pe românii de pretutindeni să-și facă griji legate de locurile unde s-ar putea adăposti în cazul în care țara noastră ar fi implicată într-un asemenea conflict. Vestea bună este că România are mii de buncăre care ar putea salva multe vieți, dar în prezent nu pot fi utilizate cu acest scop. Motivul: au fost transformate în spații pentru depozitare.

Mii de adăposturi de protecție civilă, transformate în spații de depozitare. Raed Arafat a solicitat pregătirea lor pentru situații de urgență

Un buncăr corespunzător pregătit pentru situații de urgență ar putea reprezenta pentru mulți dintre români singura șansă de supraviețuire în cazul izbucnirii unui război. În România există mii de asemenea spații, dar între timp locatarii blocurilor le-au găsit alt scop. În timp ce rafturile buncărelor sunt pline de alimente conservate sau alte obiecte, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a cerut ca acestea să fie curățate și pregătite pentru cel mai rău scenariu: războiul.

„La nivelul asociațiilor de proprietari sunt multe folosite ca depozite, boxe..Este un lucru important să ne asigurăm că aceste adăposturi își vor face treaba pentru care au fost construite: vor putea fi folosite pentru adăpostirea populației în caz de accident… inclusiv nuclear.”, a declarat Victor Dunăreanu, specialist situații de urgență, potrivit observatornews.ro. 

Conform datelor oficiale, cetățenii români dispun în acest moment de 4.500 de asemenea buncăre. Cele mai multe sunt localizate în București, unde locatarii blocurilor în care sunt amplasate s-au folosit cu mult folos de spațiul disponibil. Întrucât nimeni nu s-a așteptat că țara noastră ar putea fi implicată într-un conflict armat, resursele de mâncare și trusele militare au fost înlocuite cu borcane. Mai mult, starea acestor adăposturi de protecție civilă nu a mai fost verificată de ani buni de persoanele avizate în acest sens.

După apelul public al Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, asociațiile de proprietari urmează să ia măsuri în acest sens și să le pregătească.

„Vom intensifica acțiunile noastre și rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi să respecte regulile pentru care ele au fost create.”, a mai adăugat Raed Arafat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: