Redactia.ro
Home » Știri » Ministrul finanțelor a vorbit despre majorarea alocațiilor de la 1 martie. Câți bani urmează să primească copiii

Ministrul finanțelor a vorbit despre majorarea alocațiilor de la 1 martie. Câți bani urmează să primească copiii

Veste bună pentru părinții și copiii de pretutindeni! Alocațiile ar putea să se mărească de la 1 martie, conform Legii 263/2010. Ministerul Finanțelor a anunțat în urmă cu câteva zile că banii lunari primiți de minori se vor majora în decursul anului în cinci etape nominale. 

Ministrul finanțelor a vorbit despre majorarea alocațiilor de la 1 martie. Câți bani urmează să primească copiii

Ministrul Finanțelor a vorbit în decursul zilei de vineri despre posibilitatea ca alocațiile să se mărească de la 1 martie. Acest lucru s-ar datora Legii 263/2010, care prevede indexarea anulă a Indicelui Social de Referință.

Mai exact, alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală. De la 1 ianuarie este aplicată a doua creștere de 20%, astfel încât cuantumul alocației a devenit 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

La 1 martie, după cum  se arată în Legea 225/2021, postată în Monitorul Oficial din 27 iulie 2021, toate veniturile care depind de indicele de referință vor fi indexate cu 5,1%.

„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă.”

Începând cu 1 ianuarie 2021, s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind:

  • 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap;

  • 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Ce valoare vor avea alocațiile după majorarea în 5 etape de valoare nominală egală.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, majorarea alocației pentru copii până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, se realizează etapizat prin majorarea cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020, precizează vineri seara un comunicat al Ministerului Finanțelor, citat de Mediafax.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii,  a explicat că ministerul și-a asumat creșterea cu 20 la sută a acestora de la începutul anului, dar a atras atenția că trebuie urmărit în Parlament și proiectul de lege care prevede două tranșe de majorare a alocațiilor, cu 40 la sută, dintre care una la mijlocul acestui an.

„Gestionăm ceea ce avem în momentul de față în plată, și anume majorarea alocațiilor cu 20 la sută. Mai mult de atât nu pot să mă pronunț, pentru că votul din Parlament întotdeauna a fost unul decisiv”, a declarat ministrul muncii pentru Digi24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: